2022.04.21.

Precíziós mintaprojekt – 2022.04.13

A precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetése és elterjesztése az egyik legfontosabb célja az egyéves képzési-fejlesztési programnak, amit a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közösen indított el Paks környékén.

A térségi fejlesztési ügynökség és a MATE az egyetem tudásbázisára és a helyi infrastruktúra kapacitásának hosszú távú bővülésére építve szeretne új befektetéseket vonzani a térségbe, valamint innovatív megoldások megosztásával és képzéssel kívánják támogatni a Paks környéki gazdálkodókat. A Közép-Duna mente hazánk legújabb kiemelt fejlesztési térsége, amely 99 Fejér, Tolna és Bács-Kiskun megyei települést foglal magába.

Az oktatás, a képzés, a műszaki és gazdálkodási ismeretek jelentőségét emelte ki Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Mint mondta, megnőtt az innováció szerepe a mezőgazdaságban, és a nagy értékű gépek közös beszerzése és használata hatékonyabbá teheti az új technológiák integrálását.

Az „okos régió” programon már jó néhány éve gondolkodtak közösen a program elindítói, de a járvány és a háború közben felértékelte az élelmiszerellátás biztonságát és az élelmiszer-önrendelkezést, mondta Gyuricza Csaba, a MATE rektora. A térségi programot modellnek szánják, ami az egész országban elősegíti a fenntarthatóság, a versenyképesség, az élelmiszerbiztonság és ezáltal a nemzeti önrendelkezés erősödését.

Az országgyűlés 2020. májusában határozott a legújabb kiemelt fejlesztési térségről, amelynek fejlesztési stratégiájában hangsúlyos szerepet kapott a mezőgazdaság, közölte Mikulás Brigitta, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács elnöke. Az április 1-jén kezdődő és 2023. május 31-én záruló, MATE-val közös projektet költségvetési forrásból valósítják meg. Fő területei a precíziós gazdálkodás, az öntözés és a klímaváltozással kapcsolatos fejlesztések. Célja, hogy a térség jobban vonzza a befektetéseket, és hogy a fiatalok számára perspektívát kínáló, élhető, zöld lakóhellyé váljon. A projekt keretében felmérik, hogy a gazdálkodók mennyire tartják indokoltnak a precíziós technológiák alkalmazását. Három gazdaságot jelölnek ki a különböző technológiák gyakorlati tesztelésére és bemutatására: egy szántóföldit, egy kertészetit és egy állattenyésztőt.

A projekt keretében a térségben található Duna-holtágakat is rehabilitálják, műszaki felmérésük már megkezdődött. Hosszabb-rövidebb képzéseket indítanak a térségbeli gazdálkodók igényei alapján, azonkívül megismertetik velük a precíziós gazdálkodás előnyeit, és lehetővé teszik, hogy készségszinten is alkalmazni tudják őket, mondta el Tóth Krisztina, a MATE Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központjának vezetője.

Egyebek mellett a drónok mezőgazdasági hasznosításáról, farmmenedzsment-programokról, a digitális adatok meglévő mezőgazdasági gépekre történő áttöltéséről fognak hallani a programba bekapcsolódó gazdálkodók, mondta el Máthé László, a MATE Külkapcsolati és Koordinációs Központ vezetője.

Egy drónokra szakosodott hazai vállalattal együttműködve az első hazai mezőgazdasági drónpilótaképzést is elindítják.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság (Szerző: Czifrik Katalin)

2022. április 13.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram