2023.05.24.

Radar - Szibériai atomkaland

A világ első külföldi televíziós stábjaként a HírTV csapata forgathatott az orosz Roszatom szupertitkos úszó atomerőművén. Ahhoz, hogy kollégáink megmutathassák ezt a hatalmas fémmonstrumot, nyolc nap alatt több, mint harmincezer kilométert utaztak - szóval tartsanak velünk, egyenesen Csukcsföldre…

Kollégáink 17.000 kilométert tettek meg 2 nap alatt és 10 időzónán repültek keresztül, hogy elérjék Oroszország legészakibb városát és megmutassák Önöknek a földgolyó első és eddig egyetlen úszó atomerőművét.

Munkatársaink több hónapos szervezést követően indulhattank útnak Moszkva érintésével a Kelet-szibériai-tenger partjára, a Csauni-öbölbe - itt horgonyoz ugyanis a Roszatom Akademik Lomonoszov nevű úszó atomerőműve - aminek a fedélzetén a HírTV stábja volt az első külföldi forgatócsoport.

Az ukrajnai háború, vagyis a tizenöt hónapja zajló „különleges katonai művelet” kezdete óta a Budapesttől 1700 kilometerre fekvő Moszkvát csak kerülőúton lehet elérni. Méghozzá jó nagy kerülőúton.

Az északi sarkkörön túlra, Pevekbe végül a szibériai főváros, Novoszibirszk érintésével jutottank el.

Peveket 1933-ban alapították, hogy kikötőt biztosítson az ásványi anyagok kiviteléhez. . A '40-es és '50-es években a város környékén több uránbánya létesült – itt volt a GULAG egyik telepe! Egészen 1953-ig, Sztálin haláláig bányásztak itt uránt.

A HAJÓ, szinte az egész környéket uralja, és nem csak a látványával - hiszen Peveken túl, gyakorlatilag az egész térség életét is megváltoztatta. Az úszó atomerőmű - amelyből még négy épül a jövőben, az újabb bányák nyitásával munkalehetőséget teremt az itt élők, illetve háromhónapos váltásokban Oroszország más vidékeiről érkező munkások számára. számára.

A Roszatom, merthogy a Paks II-őt építő orosz állami atomenergetikai konszern üzemelteti az úszó atomerőművet, részben finanszírozza a helyi oktatást is.

A hatalmas monstrumot 2007-ben kezdték megépíteni és 11 évvel később, 2018 áprilisában hagyta el Szentpétervárt, ahonnan az Atomflot murmanszki bázisára vontatták tesztüzemre.

A Lomonoszovot 2019. nyarán vontatta két hajó a Dikszon jégtörő kíséretében Murmanszkból Pevekbe. A mintegy 5000 km-es tengeri utat az úszó atomerőművi blokk 3 hét alatt tette meg!

Forrás:
https://hirtv.hu/radar/radar-sziberiai-atomkaland-2568091
2023. május 23.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram