2023.03.27.

Reagált a Roszatom: Készek a Paks II. projekt megvalósítására

A Roszatom bízik abban, hogy a paksi projektet végre is fogja hajtani a magyar megrendelővel együttműködve.

A Financial Times csütörtökön írt arról, hogy a magyar kormány a franciáknál puhatolózik arról, kapjanak nagyobb szerepet a Paks II. beruházásban. A lap szerint mindez akár odáig is elvezethet, hogy lecserélik az oroszokat az atomerőműben. Budapest felülvizsgálja a 12 milliárd eurós, orosz állami hitelből megvalósítani tervezett paksi projektet – írták.

A hírekre reagálva a Roszatom magyarországi kommunikációs vezetője, Kóti Lóránt azt nyilatkozta a Portfóliónak

,,A Roszatom megerősíti, hogy kész a Paks II. Atomerőmű projekt megvalósítására és meggyőződése, hogy az új atomerőművi blokkokat a magyar megrendelővel együtt építi fel a mai legkorszerűbb, és legbiztonságosabb VVER-1200-as technológiával.”

Csakhogy az ukrajnai háborúnak nem akar vége szakadni, ami miatt erősen megkérdőjeleződik a paksi ütemterv tarthatósága, és az oroszokkal való hosszú távú együttműködés életképessége, és mindez arra kényszeríti Magyarországot, hogy lehetséges alternatívákat keressen - írja Financial Times.

A Roszatom részvételének problémáról a Paks II. Atomerőmű projektben itt írtunk részletesebben:

A paksi bővítésről Orbán személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyezett meg 2014-ben, nem sokkal a Krím félsziget oroszok általi megszállása előtt. A magyar kormányfő azóta kitart a 2030-as megvalósítás mellett, annak ellenére is, hogy különböző késlekedések jelentősen hátráltatták a projektet.

Forrás:
https://hvg.hu/gazdasag/20230325_Reagalt_a_Roszatom_keszek_a_Paks_II_Atomeromu_projekt_megvalositasara
2023. március 25.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram