2022.04.21.

Rekordmagasra ugrott az atomenergiát támogatók száma Svédországban – 2022. 04. 12.

Az elmúlt években több atomreaktort is bezártak, amiről sokan azt gondolják, téves döntés volt, melyet az időnként fellépő áramhiánnyal és a magas tarifákkal magyaráznak. Így vélekedik az Uppsalai Egyetem kutatója is, Mattias Lantz is, aki egyben az Analysgruppen vezetője is. A csoport 2006 óta követi az atomenergiával kapcsolatos lakossági véleményeket. Legutóbb március utolsó hetében végeztettek kutatást, melyből az derül ki, hogy az egekbe szökő áramárakkal párhuzamosan jelentősen megnőtt a svédek atomenergia iránti támogatottsága.

A válaszolók 56 százaléka mond igent az új atomerőművek építésére, ami szignifikáns növekedés a novemberi 46 százalékhoz képest. 

A válaszadók 28 százaléka úgy gondolja, hogy a jelenleg még működőket meg kell tartani, de újakat nem szabad építeni. Mindössze tíz százalékuk vélekedik úgy, hogy minden atomerőművet be kellene zárni az országban, ami négyszázalékos visszaesés ősz óta. 

Háromból két résztvevő igennel válaszolt arra a kérdésre is, hogy az atomenergia az éghajlati célok elérésének eszköze lehet-e.

A felmérésből az is kiderül, hogy elsősorban a férfiak, illetve a jobboldali szimpatizánsok szeretnének több atomenergiát. A baloldali nők kevésbé lelkesek, bár közöttük is nőtt az atomenergia támogatottságágának aránya. Svédországban a villamosenergia 43 százalékát vízierőműben, 31-et atomerőműben, 16-ot szélerőműben állítják elő.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/kulfold/2022/04/rekordmagasra-ugrott-az-atomenergiat-tamogatok-szama-svedorszagban

2022.04.12.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram