2022.02.01.

Rendkívüli áramárak mellett négyszer dőlt meg a fogyasztási rekord Magyarországon – 2022. 01. 31.

Az Európa-szerte magasabb fogyasztás, a német szélhiány miatt is megugró fosszilis termelés és a termelési tényezőárak drágulása együttesen decemberben hihetetlenül magas villamosenergia árakat okozott a kontinensen és ezzel együtt is negyedszerre dőlt meg a hónap során a magyar áramfogyasztási rekord – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ma közzétett decemberi árampiaci jelentéséből. Az anyag rámutat arra is, hogy éves karbantartások és üzemzavarok miatt a paksi atomerőmű karácsony előttig szokatlanul kevés áramot termelt, ezért az év/év alapon 5,3%-os decemberi magyar fogyasztásnövekedés miatt az itthoni áramfelhasználás 32%-át az importnak kellett fedeznie.

A 28 európai ország adatai alapján aggregált 2021. decemberi nettó villamosenergia-fogyasztás az előző év azonos időszakához képest 3,4 %-kal emelkedett.

Európa öt legnagyobb piacán az aggregált nukleáris és megújuló termelése csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor a fosszilis termelés aránya 32 %-ról 35 %-ra emelkedett, a szénerőművek termelési volumene 19,8 %-kal a gázerőművek termelési volumene pedig 8,8 %-kal volt magasabb.

A magasabb fogyasztás, a fosszilis termelés arányának növekedése, a tényezőárak drágulása 2021 decemberében a másnapi piac (DAM) árainak további emelkedését okozta. 2021. december 21-én 17 órától a spot ár Németországban és az egész régióban 620 €/MWh volt, ami az előző évi ár csaknem 14-szerese. Az egész régióra jellemző ártüske oka az volt, hogy a rendkívül alacsony német szélerőművi termelés pótlásához – a sosem látott földgáz árak mellett – volt szükség a gáztüzelésű erőművek termelésére. A hónap végén csak az enyhe időjárás és a német szélerőművi termelés felfutása mérsékelte az árakat.

December során az éves termék ára is extrém ingadozást mutatott. A hónap legmagasabb értéke december 22-én a német piacon jelentkezett 324,6 €/MWh-val, ami több mint duplája a volt a hó eleji értéknek. A villamosenergia-ár ingadozásának fő mozgatórugója a hónap során a földgáz árának ingadozása, és a széndioxid árának emelkedése volt.

A magyar piacon a villamosenergia-kereslet dinamikusan bővült decemberben. A bruttó fogyasztás 5,3%-kal volt magasabb, mint 2020 decemberében. 2021. december 9-én az évben negyedszerre is megdőlt a bruttó negyedórás téli rendszerterhelési rekord: az új csúcs 7361 MW volt.

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20220128/rendkivuli-aramarak-mellett-negyszer-dolt-meg-a-fogyasztasi-rekord-magyarorszagon-523701

2022. január 28.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram