2022.01.05.

Reuters: Németország mégsem gáncsolja el az atom- és gázenergia fenntarthatóvá nyilvánítását – 2022. 01. 05.

A hírügynökség értesülései szerint a német kormány egyszerűen nem akar feszültséget Franciaországgal, és inkább tartózkodni fog az uniós határozattervezetről szóló szavazáson. Úgy tűnik, az ellenállás csak a kirakatnak szólt, valójában éles fordulatot vett Németország véleménye az atom- és földgáz-energia fenntarthatóvá nyilvánításáról. Mint ismert, az Európai Unió szilveszter napján nyilvánosságra jutott határozattervezete szerint a két energiaforrás a zöld átállás időszakára átkerülne a fenntartható energiaforrások közé.

A német kormány az első hírek szerint elzárkózott ettől a megoldástól, azt greenwashingnak bélyegezték, illetve "abszolút helytelennek" titulálták - reakcióikról itt írtunk részletesen.

A Reuters azonban német kormányzati forrásokra hivatkozva hétfő este arról írt, hogy az ország álláspontja valójában korántsem ilyen mereven elzárkózó. A nevük elhallgatását kérő források szerint a Scholz-kabinet ugyanis nem akarja felvállalni a konfliktust az EU soros elnökével, Franciaországgal, így a határozattervezet majdani megszavazásakor egyszerűen tartózkodni fognak.

Az is afelé mutat, hogy Németország valóban csak konfliktuskerülésből nem feküdne keresztbe a tervezetnek, hogy az ország épp most zárta be három atomerőművét, és idén a maradék három is leáll. Számukra a tervezetből a földgáz átmeneti fenntarthatónak minősítése bírhat igazi téttel, ezzel válthatnák ki a szennyezőbb szénerőműveket. Mint ismert, az uniós Helyreállítási Alap pénzeit mások mellett a zöldenergia fejlesztésére lehet felhasználni, azzal kapcsolatban azonban eltérőek az álláspontok, hogy mi minősül ennek. A magyar kormány például szintén azon az állásponton van, hogy a zöld átmenet eszköze a nukleáris energia.

Az Európai Bizottság január 12-ig gyűjti a tagállamok álláspontjait a határozattervezetre. A tervezetet még a hónap végéig szavazásra akarják bocsátani.

Forrás:

https://hvg.hu/zhvg/20220104_Reuters_Nemetorszag_megsem_gancsolja_el_az_atom_es_gazenergia_fenntarthatova_nyilvanitasat

2022. január 5.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram