2023.05.22.

Sikeresen lezárult a Helyi termék rendezvénysorozat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével sikeresen zárta a „Helyi termék” rendezvénysorozatot Hajdúböszörményben. Budapesttől Pannonhalmáig, Pakstól Hajdúböszörményig szakmai előadások és jó gyakorlatok sora várta a látogatókat 2023. április 25. és május 11. között termelői kiállítással, kóstoltatással egybekötve.

A rendezvénysorozat előadásai (Élet a nagybanin túl, Élelmiszer jelölés) rámutattak arra, hogy növelni kell a helyben termelt termékek előállítását és a termelők termékeinek a rövid ellátási láncokon (REL) keresztüli eladását. Legyen az akár regionális, közösségi értékesítés vagy jól működő térségi piacok útján. Cél, hogy elsősorban a hazait kínáljuk, fogyasszuk. Megfogalmazódott a helyi termékek fogyasztásának ösztönzése, a közétkeztetésbe, vendéglátásba egyre nagyobb arányú hazai élelmiszer beszállítása, melyhez a jó minőségű, biztonságos alapanyag termelése és élelmiszer-előállítása is hazánkban történjen.

Az előadók hangsúlyozták a hazai élelmiszertermelés jelentőségét és felhívták a figyelmet arra, hogy nem szabad hagyni, hogy hazánkban a jó minőségű és élelmiszer-biztonsági szempontok alapján megtermelt és forgalomba hozott élelmiszert import áruk dömpingje váltsa fel. Emelni kell a rövid ellátási láncokon keresztüli értékesítés százalékos arányát, nem beszélve a REL környezetterhelési és egészségügyi szempontjának rendkívül fontos szerepéről, valamint a gazdák és a vásárlók közvetlen kapcsolatáról, egymás iránti bizalmáról.

Továbbá fontos támpontok hangzottak el a helyi élelmiszerellátók munkájának támogatásáról, az információ fontosságáról, az esetleges jogszabályi változásokról és a helyes élelmiszer-jelölés módjairól, melyet megalapozott a kamara gondozásában tavaly kiadott Helyi termék kézikönyv.

A helyi termelők és jó gyakorlatok bemutatása jelentette a rendezvénysorozatok fénypontját, ahol napi életszerűséget, a tovább fejlődés lehetőségeit és számtalan jó ötletet és példát kaptak a mindennapi élethez a résztvevők.

A négy helyszínen bemutatott jó gyakorlatok röviden az alábbiak voltak:

A Fazékba! bevásárló közösség: újra definiálták az közvetlen értékesítést és az otthoni főzést, teljesen konyhakészre gyártott, előre kiporciózott és előkészített hozzávalókkal egyszerűsítik a háziasszonyok életét, kiváló minőségű helyi termékeket szállítva vásárlóiknak.

MagosVölgy Ökológiai Gazdaság: Nógrád megyei zöldségtermesztő gazdaságban környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt a fenntarthatóság elveit követő, etikus vállalkozói alapon szervezett gazdaság. Az általuk létrehozott zöldségközösség immár 160 tagot számlál, számukra április elejétől december végéig hetente szállítanak 8-12 féle szezonális zöldséget, esetenként feldolgozott terméket. A gazdaság remek példája a rentábilis, ugyanakkor a biodiverzitás védelmét szem előtt tartó, a fenntarthatóság elveit követő vállalkozásnak.

Pannonhalma Provence: A családias hangulatú pannonhalmi levendula ültetvényükön szezonálisan lehetőség nyílik levendulát szedni, egész évben kézműves ajándéktárgyakat vásárolni és a gyerekeknek a kerti játszóterükön játszani. Alkalmanként Élmény Piac, workshop van a levendulásuk tövében, ahol a helyi-, környékbeli termelőktől vásárolhatnak személyesen vagy tanulhatnak értékes dolgokat.

FinomSág Családi Gazdaság: 2013-ban alakult, azóta termesztenek gyümölcsöket és gyógynövényeket. Az egyik sikertermékük a fekete berkenye (arónia), ennek az első ültetvényét 2014-ben telepítették. Termékeikben a nagyszülőktől tanult receptúrát ötvözik az Ausztriában elsajátított feldolgozó technológiával. Ennek köszönhetően magas beltartalmú, prémium minőségű kézműves szörpöket, lekvárokat, natúr leveket állítanak elő. Ültetvényeiket hagyományos kézi technológiával művelik, és a feldolgozást is kézi erővel végzik. A gazdaság Győrságon található.

Pannónia Kincse LEADER Egyesület: Tagságát a lefedettségi területhez tartozó 62 települési önkormányzat, 75 vállalkozó és 55 civil szférát képviselő szervezet és magánszemély alkotja. Az egyesület megalakulása óta azon dolgozik, hogy a területén élő, dolgozó vidéki embereket, civil szervezeteket, vállalkozásokat és önkormányzatokat segítse, összefogja.

MyFarm kertek közösségi gazdaság: Hat helyszínt magába foglaló hálózat előfizetéses modellben termeszt vegyszermentes, szezonális, kiváló minőségű hazai zöldségféléket. Új lehetőség a városi fogyasztók számára a jó és egészséges táplálkozásra, miközben támogatják a lokális értékteremtést, és közelebb kerülhet a fogyasztó a termelőhöz. Az összefogás keretében a fogyasztók előre befizetnek egy összeget a termelőnek, ami segíti a termelés finanszírozását, és ezért cserébe megkapják a termelő által előállított friss, minőségi élelmiszereket. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak. Ezeket a terményeket kosárban, házhoz szállítva kapják meg a fogyasztók.

Marketingsziget: Az agrárszektor egyre jobban elköteleződik a digitális megoldások iránt. A digitalizáció pedig óhatatlanul eléri az agrárcégek, termelők marketingtevékenységét is. Ma már a modern, korszerű megoldásokat képviselő agrárvállalkozások számára elengedhetetlen az online marketingeszközök alkalmazása. Ezt a tendenciát erősíti az agrárszektorban megfigyelhető generációváltás is. A brandépítés, a közösségi médiában való jelenlét, a célcsoport meghatározása és a piaci igények kiszolgálása ma már elképzelhetetlen tudatos marketingtevékenység nélkül. Ezen a területen támogatják a termelőket, folyamatosan oktatják, akik nehezen igazodnak el a marketingeszközök tengerében.

Táncoskert: Olyan közösségi mezőgazdálkodás, amelyben személyes együttműködés van a termelő és a fogyasztó között, és amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit szabályozott módon megosztják egymás között. E regeneratív mezőgazdaság legeltetett állatokkal (csirke, marha, juh, disznó) egy néhol mocsaras hortobágyi legelőn található.

Hajdúság Éléskamrája: A szerveződés megannyi kincset érő termékeket előállító megyei termelőket koordinálja a megye különböző termelői piacaira. A termelők komoly szaktudással és izzó szenvedéllyel rendelkeznek. A közösség célja, hogy ezeket a csodás portékákat a vásárlóik is megismerjék.

A négy helyszínen kiállító termelők az alábbiak voltak:

Budapest: Bogi Ínyenc Világa, Bor és Gyümölcsecet Gyártók Egyesülete, CSOMBÉK Egyesület, Elekes Méhészet, Kutyori konyha, Lindauer Ákos- csokoládé, Maszlik Családi Gazdaság, Úrhidai Sáfrány és gyümölcs, Horváth Családi Pincészet, Tüsi husi

Pannonhalma: Alpokalja Sajt, Gella Kincse, Csikvánd Község Önkormányzat, FinomSág, Kónyi Csengettyűs, Pannonhalma Provence, Pannonhalmi Főapátság termékei, Rábaközi Termelők Portékái, Tebike

A Közép-Duna Menti Kiemelt Térség (KDMKT) területén Pakson került megrendezésre a Helyi termék rendezvénysorozat egyik állomása. A Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. a Térség fejlesztéséért felelős szervezetként legfontosabb céljai között szerepel a KDMKT helyi termelőinek támogatása, láthatóvá tétele. Ezért a Pakson részt vett kiállítókat külön is szeretnénk kiemelni, webes elérhetőségük által bemutatni.

Paks:

Anna Labor (http://www.annalabor.hu/)

Chili Out (https://www.chiliout.hu/)

Fogol Családi Méhészet (https://www.facebook.com/people/Fogol-Csal%C3%A1di-M%C3%A9h%C3%A9szet/100046103986578/)

Káli Kalács (https://dunakosar.hu/termelok/kali-zsuzsanna-kali-kalacs-89)

Kővári László- bor

Kati Világa (https://www.facebook.com/katisajtvilaga/)

Mendler Pince (https://mendlerpince.hu/)

Németh Dávid- pizza

Ökospájz (https://okospajz.hu/)

Hajdúböszörmény: Andi-Mangi, Gyugos Sajt, Hárs Udvar Manufaktúra, Ínyenc Chilikert, Nagykun 2017 Vagyonkezelő Kft.Rice-ler, Tilki Agro Kft., Üvegbe zárt Hajdúbagos, Zádor Kávé

Budapesti helyszínen kiállított és megjelent a Magyar Mezőgazdaság Kft. szakfolyóirataival segítettük a résztvevők tájékoztatását, valamint minden helyszínen bemutatkozott a KMÉ védjegy információs standja. Továbbá bemutattuk a kézikönyv fejezeteihez elkészült három kisfilmet is.

Forrás:
NAK
2023. május 19.


Kiegészítés: KDMFÜ Nonprofit Kft.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram