2021.10.26.

Süli János szerint nincs földrengésveszély Pakson – 2021. 10. 26.

A parlament hétfői ülésén képviselők kérdezhették a kormány képviselőit, köztük az LMP-s Keresztes László Lóránt, aki a paksi atomerőmű bővítéséről, az új létesítmény engedélyének hiányáról és a terület földrengésveszélyéről kérdezte a Paks II.-ért felelős minisztert.

Az MTI híradása szerint Keresztes László Lóránt (LMP) a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban bírálta a kormányt. Azt kérdezte: hogyan fordulhatott elő, hogy miután a Paks II-dokumentáció engedélyét elutasította a hatóság, a külügyminiszter Moszkvában tárgyalt a Roszatom vezetőivel. A telephely földrengésbiztonságával kapcsolatban is aggodalmának adott hangot.

Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: a hatóság hiánypótlást kért, de jogos igény, hogy még az építkezés megkezdése előtt kapjon választ a hatóság minden felmerülő kérdésre. A külügyminiszterrel napi konzultációban vannak ebben az ügyben és nem csak Szijjártó Péter, de ő maga is volt Oroszországban tárgyalni.

Kutatások szerint a telephely nem földrengésveszélyes - tette hozzá a miniszter.

Nem kapta meg a létesítési engedélyt Paks II.

Az utolsó pillanatban, 2021. szeptember 30-án este jelent meg az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) közleménye, amely szerint az új atomerőmű építésére benyújtott dokumentumcsomag nem eléggé meggyőző ahhoz, hogy a hivatal megadja a zöld jelzést a beruházás elkezdéséhez - írta meg lapunk.

A létesítési engedélyt - ami a beruházási tevékenységek elindításához szükséges - az OAH 2020 július óta tartó vizsgálódás után nem adta meg az új atomerőművi blokk építésére. Annak ellenére nem, hogy szeptember 29-én új vezetőt neveztek ki a hivatal élére - a kormányzati bürokráciában hosszú évek óta felelős beosztásokat betöltő Kádár Andreát.

Forrás: https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/suli-janos-szerint-nincs-foldrengesveszely-pakson.738983.html  2021. október 25.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram