2023.04.19.

Szakértő: az EU-nak is nagy szüksége van az új finn atomerőműre

Az energiapiac jelenlegi súlyos európai kihívásai tovább fognak fokozódni – figyelmeztetett Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő.

Vasárnap megkezdte a kereskedelmi áramtermelést a finnországi Olkiluoto-3 atomerőmű, amely Európa legnagyobb reaktora. "Ez egy nagyon pozitív hír a jelenlegi nagyon súlyos energiakrízis közepette" – mondta az InfoRádióban Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő. Az EU-ban már most is kapacitáshiányos a villamosenergia-rendszer, tehát szükség van az újabb és újabb erőművekre.

"Ez egy nagyon pozitív hír a jelenlegi nagyon súlyos energiakrízis közepette" – mondta az InfoRádióban Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő. Az EU-ban már most is kapacitáshiányos a villamosenergia-rendszer, tehát szükség van az újabb és újabb erőművekre.

Ez az új finn erőmű pedig összességében 1600 megawatt energiát termel folyamatosan, hozzájárulva nemcsak Finnország, hanem az Európai Unió ellátásbiztonságához is.

A reaktor építése 2005-ben kezdődött. Az üzembe helyezést eredetileg 2009-re tervezték, de számos technikai probléma adódott, így végül tavaly márciusban kezdte meg a kísérleti áramtermelést.

Szlovákiában az év elején kezdte meg működését a mohi hármas blokk, de ez így is 16 év alatt csak a második új atomerőművi létesítmény – mutatott rá Hárfás Zsolt.

"Minden egyes újabb és újabb atomerőművi beruházás nagyon fontos nemcsak az adott országnak, hanem az egész EU-nak is. Most az EU éves villamosenergia-termelésének 25 százalékát atomerőművek biztosítják. Ha pedig a jövőbe tekintünk, elmondható, hogy a jelenlegi súlyos kihívások tovább fognak fokozódni."

Ennek indokaként a szakértő kiemelte: a következő években és évtizedben növekedni fog a villamosenergia-igény, elsődlegesen az e-mobilitás és a hőszivattyús rendszerek elterjedése miatt

mindeközben klímavédelmi okokból a szénerőműveket mielőbb le kellene állítani

az orosz–ukrán háború miatt földgázhiánnyal kell szembesülni egész Európában

Hárfás Zsolt szerint Európa alapvetően atompárti, Németországban és Ausztriában ugyanakkor nem szakmai, hanem ideológiai alapon utasítják el az atomerőműveket. Németországban a három, még üzemben lévő atomerőmű is leállt a hétvégén, miközben a helyüket szén- és gázerőművek veszik át. Az atomenergetikai szakértő abszurdnak nevezte, hogy miközben Németországban a klímavédelem fontosságát hangsúlyozzák, úgy égetik a szenet és a gázt, mintha nem lenne holnap.

Forrás:
https://infostart.hu/kulfold/2023/04/18/szakerto-az-eu-nak-is-nagy-szuksege-van-az-uj-finn-atomeromure
2023. április 18.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram