2022.09.08.

Szeptembertől Jákli Gergely a Paks II igazgatóságának az elnöke, a felsővezetés teljesen megváltozott

Új elnöke van a paksi bővítésért felelős vezetésnek Jákli Gergely személyében, és az igazgatóság tagja Mendelényi Dániel és Fellegi Tamás lett. Nincsenek a csúcsvezetésben személyi átfedések a korábbiakhoz képest. Az, hogy Süli János lemondott, tegnap este derült ki.

A tegnap esti Magyar Közlönyből tudta meg a nyilvánosság, hogy szeptember 5-ei hatállyal megszűnt Süli János megbízatása, a Külügyminisztérium paksi bővítésért felelős államtitkára lemondott, ezt reggel írtuk meg.

Mint beszámoltunk róla, a közvetlen előzmény az volt, hogy Lázár János “ősbűnnek” nevezte Tihanyban a Tranziton a késlekedést a bővítés terén, azt, hogy az jövőre még nem termel áramot. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig az atv.hu-nak adott, múlt pénteken megjelent nagyinterjúban munkatársunk kérdésére azt mondta: “Én egy dolgot szoktam mondani, hogy amikor aláírtuk Moszkvában a paksi atomerőmű építéséről a megállapodást 2014-ben, másnap született meg Patrik nevű fiam. Na most, Patrik holnap kezdi meg a második általános iskolai osztályt. Én elhiszem, sőt tudom is, mert három hónapja benne vagyok, hogy a Paks 2 egy nagyon bonyolult dolog. De ennyire nem bonyolult, hogy egy gyerek születésétől második osztályos koráig ne történjen semmi. Nyolc és fél év eltelt".

Szijjártó Péter az interjúnkban azt is kijelentette, hogy egyetért Lázár Jánossal. “Most nem akarok felelősöket listázni. Miniszterelnök úr engem nem azzal bízott meg, hogy keressem meg a felelősöket, hanem, hogy építsen meg Paks 2-t, úgyhogy inkább erre koncentrálnék” - mondta a miniszter.

Kerestük ma Süli Jánost, de nem értük el.

Süli Jánosnak a paksi bővítésért felelős államtitkári posztja is megszűnik, hiszen - mint a Hivatalos Értesítőből kitűnt -  a jövőben a Paks 2 megaprojekt a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárának, Magyar Leventének a hatáskörébe kerül.

Azt a Telex írta meg, hogy Süli múlt csütörtökön nyújtotta be a lemondását, azonban a pénteki kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte, hogy maradjon, “de helyzete ekkor már tarthatatlanná vált”

Munkatársunknak kormányközeli források azt valószínűsítették:

Süli János lemondásában az is közrejátszhatott “lehetséges körülményeként”, hogy “emberei közül többnek is bizonytalanná vált a paksi bővítésben a szerepe a jövőben”.

Új vezetés a Paks II-ben: volt eximbankos elnök

Munkatársunk figyelmét arra is felhívták, hogy új vezetése lett szeptembertől a Paks II projektnek. Az igazgatóság elnöke 

Jákli Gergely lett, aki korábban a Magyar Export-Import Bank Zrt. (EXIM)  elnöke volt, az igazgatóság tagjai pedig Mendelényi Dániel és Fellegi Tamás lettek. A legfelső vezetésben nincsenek átfedések a korábbiakkal.

Aszódi a Spirit FM-en: Új felállásra van szükség

Ide tartozik, hogy Aszódi Attila, a paksi atomerőmű bővítésének korábbi kormánybiztosa a friss hírre, mely szerint Süli János, lemondott a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős államtitkári posztjáról a Spirit FM-en ma reggel úgy reagált:

„Egyértelmű, hogy magának a projekttársaságnak is egy új felállásra van szüksége, hiszen eddig az engedélyezés volt a fő fókuszban, most pedig az engedélyezési, tervezési feladatok mellé felsorakozik az építés, amihez építőipari cégek kellenek, építőipari tapasztalattal rendelkező, projektmenedzsment tapasztalattal rendelkező szakemberek. Teljesen helyes, hogy megváltoztatják a struktúrát és illesztik a feladatokat a jelenlegi helyzethez”.

Forrás:
https://www.atv.hu/belfold/20220907/szeptembertol-jakli-gergely-a-paks-ii-igazgatosaganak-az-elnoke-a-felsovezetes-teljesen-megvaltozott
2022. szeptember 7.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram