2022.10.10.

Szerbia bevásárolná magát a paksi atomerőműbe

Szerbia kőolajvezetéket építene Úvidéktől a magyar határig, emellett az ország azt tervezi, hogy bevásárolja magát a paksi atomerőműbe – erről Aleksandar Vucic szerb államfő beszélt szombaton Belgrádban.

Vucicnak a nemzethez intézett televíziós beszéde számos aktuális témát ölelt fel, a koszovói helyzet rendezésétől az energetikai kérdésekig. Elmondta, hogy Szerbia számára az idein kívül a következő két tél is rendkívül nehéz lesz.

Emlékeztetett, hogy Szerbia egyetlen kőolajvezetékkel rendelkezik, amely a horvátországi Krk szigetére érkező kőolajat szállítja, azonban mivel „Horvátország az utóbbi napokban megbízhatatlan szállítónak bizonyult” az elnök szerint (aki arra utalt, hogy Zágráb kezdeményezte: Szerbia ne kapjon mentességet a hajókon érkező orosz kőolaj vásárlására az EU Oroszország elleni kőolajszankcióinak hatályba lépését követően), Belgrád „megértette az üzenetet”, ahogyan megértette „az orosz partnerek gázzal kapcsolatos üzenetét is, akik nem biztosították a szükséges mennyiséget” ebből az energiahordozóból, ezért kénytelen diverzifikálni ellátását.

„Szerbia kőolajvezetéket fog építeni Újvidék városától Magyarország határáig, hogy csatlakozhasson a magyar kőolajvezetékekre” – mondta Vucic, aki szerint ez a befektetés mintegy 100 millió euróba kerülhet, megépítése pedig 18–24 hónapig tartana.

Az elnök szerint országa a következő hat évben legalább 12 milliárd eurót szándékozik energetikai infrastruktúrába fektetni.

„Magyarországgal arról is tárgyalunk, hogy még szorosabbra fűzzük kapcsolatainkat, hogy Szerbia társtulajdonosa legyen a Paks I. és Paks II. atomerőműveknek” – mondta Vucic, aki szerint a tulajdonrészt országa vagy megvásárolná, vagy biztosítaná az arányos magyar tulajdonjogot szerb vállalatokban.

Forrás:
https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20221008-szerbia-bevasarolna-magat-a-paksi-atomeromube
2022. október 8.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram