2022.10.12.

Szijjártó: a magyar-német együttműködés fontos hazánk energiabiztonsága szempontjából is

Magyarország és Németország együttműködése rendkívül fontos hazánk jövőbeli energiabiztonsága szempontjából, a paksi atomerőmű bővítésében több német vállalat is jelentős szerepet fog játszani - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Berlinben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető mindenekelőtt a magyar-német gazdasági együttműködést méltatta, s rámutatott, hogy ezt csak tovább erősítették az elmúlt évek nehézségei, amikor a világgazdaság kétszer is a feje tetejére állt.

"Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mindkét gazdaság viszonylag jó erőben vészelje át a világjárvány utáni helyzetet és most is komoly ellenálló képességet tudjon mutatni a háború okozta nehézségek miatt" - szögezte le.

Szijjártó Péter kritikus kérdésnek nevezte az energiaellátás biztonságát, kiemelve, hogy Magyarország esetében ezt a paksi bővítés fogja hosszú távon biztosítani, márpedig ebben jelentős német szerep várható.

Mint közölte, a mostani kapacitást több mint megduplázó új reaktorblokkok irányítástechnikáját egy német-francia konzorcium fogja szállítani, alapvetően a Siemens dominanciájával.

Ennek kapcsán pedig üdvözölte, hogy az Európai Unió legújabb szankciói sem vonatkoznak a nukleáris fejlesztésekre, építkezésekre, így az érintett vállalatok részt tudnak venni a paksi bővítésben.

A miniszter végül a hétfői berlini tárgyalásokról szólva aláhúzta: a legfontosabb kérdés jelenleg az, hogy mielőbb legyen béke Ukrajnában, a háború Magyarország szomszédságában zajlik, így következményei itt különösen súlyosak, legyen szó a gazdaságról, az energiabiztonságról vagy a menekülthullámról.

"Meg kell állítani a háborút, minél előbb béke kell, különben nagyon nagy baj is lehet ebből, és azt hiszem, hogy ezt egyikünk sem akarhatja" - jelentette ki.

Forrás:
MTI
2022. október 10.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram