2023.10.03.

Szijjártó Péter: Ez a stratégiai összekapcsolódások időszaka Magyarország és Szerbia között

A tárcavezető arról számolt be, hogy Európa súlyos válságokkal néz szembe napjainkban, és ezek közül is kiemelkedik az energiaellátás krízise, így azok érezhetik magukat biztonságban, akik a lehető legtöbb ponton össze tudnak kapcsolódni szomszédaikkal a szükséges energiahordozók biztosítása érdekében.

Kiemelte, hogy a felek „jól állnak” a térségben egyedi közös földgázkereskedelmi vállalat elindításával, amelyet már be is jegyeztek.

Ez energiaellátásunk biztonsága szempontjából fontos előrelépés, hiszen gyakorlatilag a szerb–magyar gázbeszerzéseket, a szerb–magyar földgáz-kereskedelmet össze tudjuk hangolni, és a két ország piaca már sokkal érdekesebb a nemzetközi szereplők számára is, a két ország piaca nagyobb, mint a kettő külön-külön – jelentette ki.

„Így ez nagyon fontos energiastratégiai biztonságot ad számunkra” – tette hozzá.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy zajlik az előkészítése a két állam közötti kőolajvezeték megépítésének, ami szavai szerint ugyancsak jelentősen erősíteni fogja az ellátásbiztonságot.

„Ezt mi, magyarok a saját bőrünkön érezhetjük, hiszen Ukrajna és Horvátország is sokszorosára növelte a tranzitdíjakat” – fogalmazott.

„Éppen ezért egy új kőolajvezeték megépítése, amelynek a kapacitása az előzetes egyeztetések szerint 5-5,5 millió tonna között lesz évente, növeli a versenyhelyzetet a térségben, ezáltal az ilyen ellenséges áremelések megakadályozásában is majd fontos szerepet játszik” – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter közölte, hogy zajlik a két ország villamosenergia-hálózatát összekötő vezeték kapacitásának a megduplázása, és a munkálatok 2028-ra elkészülnek. „Jelenleg a határmetszési pont kijelölése zajlik. A piaci teszteket sikeresen lebonyolították a rendszerüzemeltetők, így nincs akadálya a valós építkezési munkálatok megkezdésének” – mondta.

„Azért nagyon fontos a 2028-as céldátum, mert a 2030-as évek elejétől Magyarország villamosenergia-termelési kapacitása jelentős mértékben nőni fog az új paksi blokkok működésbe állításával” – tudatta.

A miniszter végezetül arról is beszámolt, hogy a stratégiai összekapcsolódások a közlekedést is érintik. Jó hírnek nevezte ezzel kapcsolatban, hogy október 24-től megindulhat a személyszállítás a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonalon, a magyar oldalon kettő, a szerb oldalon öt megállóval.

Az itt közlekedő személyvonatoknak körülbelül 1 óra 15 perces menetidővel kell számolni, de ez majd jelentősen csökkenhet, ha végre nem kell megállni határellenőrzésre – tájékoztatott.

Majd hozzáfűzte: abban már sikerült megállapodni, hogy egy helyszínen fog zajlani a határellenőrzés, Magyarországon, ahol a két állam határőrei együtt fognak dolgozni a várakozás lerövidítése érdekében.

„Tehát ez egy versenyképes, jó közlekedési lehetőség lesz a határ mentén élőknek” – jelentette ki.

Forrás:

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2023/09/szijjarto-peter-ez-a-strategiai-osszekapcsolodasok-idoszaka-magyarorszag-es-szerbia-kozott

2023. szeptember 29.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram