2022.06.10.

Szijjártó Péter: Kéz a kézben kell járnia a versenyképesség növelésének és a környezet védelmének – 2022. 06. 10.

Kiegyensúlyozott megközelítésre van szükség, ugyanis a versenyképesség növelésének és a környezet védelmének kéz a kézben kell járnia - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtöki ülésén Párizsban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kereskedelemmel és fenntarthatósággal foglalkozó ülésen kijelentette:

MAGYARORSZÁG BÜSZKE ARRA, HOGY EGYIKE A VILÁG AZON HUSZONEGY ÁLLAMÁNAK, AMELY KÉPES VOLT ARRA, HOGY GAZDASÁGI TELJESÍTMÉNYE NÖVELÉSÉVEL PÁRHUZAMOSAN CSÖKKENTSE KÁROSANYAG-KIBOCSÁTÁSÁT.

Felszólalásában hangsúlyozta, el kell kerülni, hogy Európa a környezetvédelmi intézkedései miatt jelentős versenyhátrányba kerüljön globális riválisaival szemben. Szijjártó Péter arra is kitért, hogy ha a közösség túl sok elvárást támaszt partnereivel szemben a politikai rendszereket vagy a környezetvédelmi intézkedéseket illetően a kereskedelmi megállapodások során, akkor a végénolyan pozícióban találhatjuk magunkat, ahol csak magunkkal kereskedhetünk, és ezzel komoly növekedési potenciált veszíthetünk. A környezetvédelem nem válhat semmilyen ideológia vagy filozófia túszává. Nem lehet filozófiailag védeni a környezetet, csak a valóságban

- mondta. A miniszter végezetül tényeken alapuló vitát sürgetett arról, hogy mely energiatermelési módszerek tekinthetők tisztának és zöldnek. Ezzel kapcsolatban pedig úgy vélekedett, hogy egyenlő versenyfeltételeket kell biztosítani a nukleáris energia számára.

Nem szabad visszafogni vagy negatívan megkülönböztetni az atomenergia békés felhasználását célzó beruházásokat, különösen a jelenlegi körülmények közepette, amikor sok tagállam biztonságos energiaellátása a tét- fogalmazott.

Forrás:
https://www.origo.hu/itthon/20220609-a-versenykepessegnek-es-a-kornyezetvedelemnek-kez-a-kezben-kell-jarnia.html
2022. június 9.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram