2022.07.13.

Szijjártó Péter: új útvonalon jöhet a paksi fűtőanyag, dél felől stabilan kaphatjuk a gázt – 2022. 07. 12.

Magyarország és Románia kész segíteni egymást az energiabiztonság területén, így jelenleg tárgyalások zajlanak a nukleáris fűtőelemek új szállítási útvonaláról és a két ország közötti földgáz-interkonnektor kapacitásbővítéséről - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben annak kapcsán, hogy Bogdan Lucian Aurescu román külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető megjegyezte, hogy Magyarországra eddig Ukrajna felől érkeztek a nukleáris fűtőelemek, ez az útvonal azonban a háború miatt ellehetetlenült, ezért egyeztetések indultak egy új, Bulgárián és Románián keresztül vezető szállítási módról, és remélhetőleg gyorsan meg fog születni a megállapodás.

Aláhúzta, hogy az Oroszországot Németországgal összekötő

ÉSZAKI ÁRAMLAT-1 GÁZVEZETÉK LEÁLLÁSÁVAL, AZ OTT SZÁLLÍTOTT MENNYISÉG CSÖKKENÉSÉVEL A KORMÁNY EGYRE INKÁBB ÚGY LÁTJA, HOGY HAZÁNK ELLÁTÁSA SZEMPONTJÁBÓL A DÉLI LESZ A MEGBÍZHATÓ, STABIL ÉS KISZÁMÍTHATÓ IRÁNY AZ ELKÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN.

A déli szállítási útvonalakat annál is inkább erősíteni kell, mert reálisan csak ide várható új források érkezése, legyen szó akár a görög LNG-terminálokról, akár a Törökországból vagy Azerbajdzsánból származó földgázról - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy előrehaladtak a tárgyalások a magyar és román földgázrendszereket összekötő interkonnektor kapacitásának jelentős bővítéséről, ami nagyban segíti majd mindkét ország energiaellátásnak biztonságát. Mint közölte, ezen az interkonnektoron keresztül Romániába idén több mint 600 millió köbméter földgázt szállítottak, fordítva pedig több mint 300 millió köbmétert. Előbbi irányba az éves kapacitás jelenleg 2,6 milliárd köbméter, a másik irányból pedig ezt a jelenlegi 1,7 milliárdról előbb 2,5 milliárdra, majd 3 milliárdra fogják emelni.

Forrás:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220712/szijjarto-peter-uj-utvonalon-johet-a-paksi-futoanyag-del-felol-stabilan-kaphatjuk-a-gazt-555773
2022. július 12.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram