2023.12.13.

Szijjártó: sikerült visszaverni a Magyarország energiaellátását veszélyeztető támadásokat

Sikerült visszaverni a Magyarország energiaellátását veszélyeztető támadásokat az újabb európai uniós szankciós csomagban, illetve sikerült kiküzdeni a hazánk érdekeit szolgáló kivételeket és engedélyeket - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye tárcavezető az európai uniós külügyi tanács szünetében tartott sajtótájékoztatóján az Oroszországgal szembeni tizenkettedik szankciós csomag vitája kapcsán közölte, hogy elutasították a törekvést, amely végdátumot társított volna azon mentességhez, amelynek alapján hazánk továbbra is vásárolhat orosz kőolajat a Barátság vezetéken keresztül.

"Volt olyan tagország, amely ezt a kivételünket meg kívánta szüntetni rövid időn belül. Világossá tettük, hogy soha nem fogunk hozzájárulni olyan intézkedéshez, amely az energiaellátás biztonságát sújtaná" - tudatta.

Majd ennek kapcsán rámutatott, hogy a Barátság vezetéken keresztül érkező szállítás nélkül nem lenne biztosítható Magyarország és Szlovákia megfelelő ellátása, ugyanis a horvát tranzitútvonal kapacitásai egyszerűen túl szűkösek ehhez, márpedig "a matematika és a fizika viszonylag egzakt tudomány".

Szijjártó Péter ezen "ellenséges" lépés sikeres leverése mellett üdvözölte azt is, hogy minden jel szerint elérték azon, amúgy december 5-én lejárt szabály meghosszabbítását, amely alapján a Mol finomított orosz kőolajat exportálhatott a cseh és a horvát piacra.

Tájékoztatása szerint világossá tette, hogy kizárólag akkor nem vétózzák meg a szankciós csomagot, ha erre továbbra is lehetőség lesz, mivel ez fontos gazdasági érdeke Magyarországnak.

"Ezt a dolgok jelenlegi állása szerint elfogadta az Európai Bizottság, és a szankciós javaslat tervezetébe bele is építik. Meglátjuk" - mondta.

Kitért arra is, hogy visszaverték a nukleáris iparra vonatkozó szankciós javaslatok mindegyikét, amelyek ellehetetlenítették volna az energiaellátás biztonságát és a rezsicsökkentés vívmányainak fenntartását is garantáló paksi bővítést.

"A listázni tervezett szervezetek közül sikerült kivetetni azt, amely a paksi beruházás egyik partnere, és sikerült elérnünk, hogy az összes nukleáris kivételszabálynál nevesítik a paksi beruházást, s így az adott esetben túlságos megfelelést célul kitűző nemzetközi szervezetek, bankok és állami hatóságok számára is jogos lesz, hogy a paksi beruházáshoz kapcsolódóan az EU a szankciók alól mentesítést ad" - közölte.

Valamint aláhúzta, hogy az Európai Unión kívüli pénzügyi utalások esetében is sikerült megakadályozni a nemzeti érdekeket sértő korlátozások elfogadását. Hozzátette: a kormány nem támogatja, hogy akár kínai, akár török vállalatok felkerüljenek a szankciós listára.

"Kifejezetten sértené az európai versenyképesség jövőjét, amennyiben ilyen módon lehetetlenítenék el az együttműködést a világgazdaság olyan fontos és erős szereplőivel, mint Kína vagy Törökország" - vélekedett.

"Sikerült visszaverni azon támadásokat, amelyek Magyarország energiaellátását veszélyeztették volna. Sikerült kiküzdeni olyan kivételeket, engedélyeket, amelyek Magyarország gazdasági és energiaellátási érdekeit szolgálják. Meglátjuk, hogyan alakul majd a végső javaslat, és akkor meghozzuk mi is a saját döntésünket" - mondta.

A miniszter leszögezte, hogy a szankciós politika kudarcot vallott, az eddigi tizenegy intézkedéscsomag nem érte el a kitűzött célokat, több mint másfél év alatt sem kényszerült térdre Oroszország, semmivel nem került közelebb az ukrajnai háború vége, miközben ezek a korlátozások hatalmas károkat okoznak az európai gazdaságnak.

"De jól láthatóan a józan ész logikája és a brüsszeli logika másként jár, mivel a józan ész szerint ha valaki tizenegyszer megcsinálja ugyanazt, és nem sikerül, akkor tizenkettedszer nem próbálja meg. A brüsszeli logika szerint ha valaki tizenegyszer csinálja ugyanezt, s nem sikerül, akkor tizenkettedszer még inkább meg kell próbálni" - fogalmazott.

"A magyar álláspont világos, semmihez nem fogunk hozzájárulni, ami nemzeti érdekeinket sértené" - összegzett.

Forrás:
MTI

2023. december 11.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram