2024.02.15.

TEIT ülés: Tájékoztató a GMF 2023. második félévi tevékenységéről, a 2024. év hazai és nemzetközi eseményeiről

A Duna jobb és bal pártjáról 8-8 települést tömörítő, a Paksi Atomerőmű 12 kilométeres körzetében fekvő városok, községek alkotta Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) február 7-én, Foktőn tartotta ülését. A tanácskozáson amellett, hogy a TEIT 2024. évi költségvetése elfogadásáról döntöttek, Dohoczki Csaba, a Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatok Csoportja (GMF) magyar elnöke áttekintő tájékoztatást adott a GMF 2023 második félévi tevékenységéről és a 2024. évi rendezvénynaptár eseményeit is ismertette. A TEIT üléséről szóló írásunkban ígéretet tettünk arra, hogy a számos érdekességet tartalmazó előadásról külön cikkben számolunk be.

A GMF alelnöke a múlt év második felére koncentráló beszámolójában kifejtette:

A GMF szervezet 2023.július 4-én Szlovákiában a Mochovce Atomerőmű térségében tartotta szakmai rendezvényét. A programban a térség önkormányzataival történő egyeztetés, a Mochovce Atomerőmű és a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladéktároló megtekintése szerepelt. A szakmai úton a TEIT képviseletében Romhányi Károly, Bordács József, Baksa Ferenc polgármesterek és Koch István, a TEIT titkára vett részt.2023.augusztus 17-én Meritxell Martell, a GMF koordinátora Franciaországba látogatott, ahol a francia nukleáris önkormányzatokat tömörítő ARCICEN vezetőjével tárgyalt, majd másnap Svájcban a GMF két új tagjának, Weiach és Würelingen települések vezetőivel egyeztetett és a tervezett nagyaktivitású radioaktív hulladéktároló helyszínét is megtekintette.”

- mondta Dohoczki Csaba, hozzátéve:

2023.szeptember 9-én Gerben Dijksterhuis, Borsele település polgármestere, a GMF jelenlegi elnöke elfogadva Boda település meghívását, a Tájoló Nap rendezvényen előadást tartott a holland település mellett található nukleáris létesítmények és az önkormányzat kapcsolatáról.”

Dohoczki Csaba elmondta azt is, hogy 2023.október 6-án a GMF alelnökeként Bátaszéken, a TETT-re Kész Napon, a Bátaapáti Radioaktív Hulladéktároló körüli települések szakmai rendezvényén mutatta be a nemzetközi szervezet tevékenységét.

2023.október 19-én Bécsben tartották a GMF és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) közgyűlését, amelyen a TEIT-et Dr. Filvig Géza elnök, Gáncs István alelnök és Baksa Ferenc polgármester képviselték.

2023.október 20-a azért nevezetes dátum, mert a GMF, az Egyesült Államokbeli Energy Communities Alliance (ECA) és a kanadai Canadian Association of Nuclear Host Communities (CANHC) önkormányzati társulások ezen a napon globális partnerségi megállapodást kötöttek. A vezetőket Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója fogadta.

A továbbiakban az is elhangzott, hogy 2023.november 6-7-ig Pozsonyban szervezték meg az Európai Nukleáris Energia Fórumot. A GMF-t Fabian Sjöberg és Dohóczki Csaba alelnökök képviselték. A vezetők a társadalmi párbeszéd szekcióülésen a svéd és a magyar tapasztalatokat ismertették. Előadásukban mindketten kiemelték, hogy a lakosság és a nukleáris létesítmények között több évtizedes partneri kapcsolat alakult ki.

AZ EMBEREK ELFOGADJÁK, HOGY A TÉRSÉGÜKBEN NUKLEÁRIS LÉTESÍTMÉNY ÜZEMELNEK ÉS MEGLÁTÁSUK SZERINT AZOK POZITÍV HATÁSSAL VANNAK A TÉRSÉG FEJLŐDÉSÉRE ÉS ÉLETSZÍNVONALÁRA.

A tájékoztató további részében Dohoczki Csaba a 2024. év programnaptárát ismertette. Mint elhangzott:

A GMF az elmúlt évhez hasonlóan 2024-ben is jó néhány rendezvényen fogja képviselni a nukleáris létesítmények közelében élők érdekeit, tagjai számára lehetőséget teremt a nemzetközi tapasztalatok megszerzésére. A 2024. évre vonatkozóan kapcsolatfelvétel történt Lengyelország pomerániai térségével. Lubiatowo-Kopalino települések közelében tervezik felépíteni az ország első atomerőművét. Ezzel összefüggésben a térségfejlesztésért felelős szervezet fordult a GMF-hez, hogy ossza meg tapasztalatát a helyi önkormányzatok képviselőivel.”

A jelen lévők azt is megtudták:

A GMF 2024-ben két szakmai programot tervez a tagtelepülések részére, ezek előkészítése folyamatban van. Tavasszal a francia önkormányzatok és nukleáris létesítmények kapcsolatát tanulmányozhatják a helyszínen, ősszel pedig a spanyol gyakorlattal ismerkedhetnek.Márciusban az első Atomenergia Csúcstalálkozón Brüsszelben a GMF elnöke vesz részt, majd októberben Prágában, az Európai Nukleáris Energia Fórumon a vezetőség képviseli a szervezetet.” – mondta a TEIT február 7-én, Foktőn tartott TEIT ülésen Dohoczki Csaba, a GMF magyar alelnöke.

Forrás:
https://www.kalohirek.hu/errol-tudnia-kell/teit-ules-tajekoztato-a-gmf-2023-masodik-felevi-tevekenysegerol-a-2024-ev-hazai-es-nemzetkozi-esemenyeirol
2024. február 14.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram