Akasztó

Akasztó a Kiskunság északi szélén, a Duna – völgyi – főcsatorna mellett, a dunaföldvári hídtól 25 km-re, Solt és Kiskőrös között fekszik. A több, mint 700 éves település neve onnan ered, hogy az egykor sáros, mocsaras területen gyakran elakadtak az úton közlekedők, akik szekereit egy eléjük akasztott fogattal húzták ki a sárból. Nevét először 1278-ban IV. (Kun) László oklevele említi.

Természeti adottságait tekintve az akasztói termőföldet a homok és szikes talajok váltakozása jellemzi. A megszelídített homokon virágzó szőlőtermesztés alakult ki. Kiemelkedő a juhtenyésztés, és az ősi hagyományos szarvasmarha-fajták tenyésztése is. A borászati vállalkozások, pincészetek egyrészt munkalehetőséget biztosítanak, másrészt a borturizmus fejlődését szolgálják a térségben. Turisztikai attrakció a Kiskunsági Öntözőcsatorna, mely országosan kedvelt horgászvíz, és a több száz hektáros romantikus szépségű halastórendszer. Ma a településen 3330 fő él.

Akasztó területén található a Felső-Kiskunsági puszta, mely a Ramsari-egyezmény védelme alatt állva helyet ad a fokozottan védett madárfajok vonulásának. A Kiskunsági Öntözőcsatorna igazi kikapcsolódást nyújt a természetkedvelők számára. A Halascsárda, a tórendszer, és strandfürdő kiváló helyszínt biztosít az idelátogatóknak szabadidős tevékenységük tartalmas eltöltésére. A településen található Római Katolikus Templom védőszentjének tiszteletére tradicionális esemény a Mária napi búcsú

Az Iringó népdaléneklési verseny alkalmával a fiatal generáció előadásában régi dalok csendülnek fel, a citera konferencia keretében a regionális találkozó valósul meg a hangszeren játszók számára. A Piripara Alkotóház küldetése a település szellemi és tárgyi emlékeinek megőrzése, értékeinek átörökítése a fiatalabb nemzedék számára. Fürge Ujjak Kézimunkakör keretében az érdeklődők bepillantást nyerhetnek az alkotás folyamatába. Az események közül kiemelést érdemel a Mária-napi Búcsú.

Beruházások:

Kerékpárút Akasztó- Dunatetétlen - Solt között csatlakozva Eurovelo nemzetközi kerékpárúthoz;

Záportározó,

Sportcentrum,

belterületi közút burkolat és járda építés,

kerékpárút Akasztó-Csengőd között;

Idősek nappali ellátásának fejlesztése,

Idősek Bentlakásos Otthonának megvalósítása

Napelempark,

Elektromos töltőállomás,

Sportpark és játszótér kialakítása

Idegenforgalom fejlesztése: falusi turizmus támogatása,

Bem utca végén Panyi-szigeti szabadidő- és horgász park létesítése

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram