Alsószentiván

Fejér megye déli részén, a Dél-Mezőföldön, a Paksi-rög térségében, Dunaföldvártól 15 kilométerre nyugatra fekszik. Belterületén halad át a 61-es főút. Alsószentiván pusztákból kialakult, villásan elágazó alaprajzú útifalu. Fennmaradt középkori oklevelekben a falu neve a 14. századtól kezdve fordul elő Szentiván alakban. Az elnevezés Keresztelő Szent Jánosra utal, őt nevezték a honfoglalás előtt itt élő szláv népek Szent Ivánnak. A település lakónépessége jelenleg 559 fő, az átlag életkor 55 év. Településünkön a fő megélhetési forrás a mezőgazdaság. Az aktív korúak egy része a környező városokba jár el dolgozni(Dunaújváros, Székesfehérvár). A községben a katolikus egyház által fenntartott 8 osztályos általános iskola és óvoda, továbbá polgármesteri hivatal és a jelenleg felújítás alatt álló művelődési ház található.A településen elérhető szolgáltatások: házi orvos (minden hétköznap), védőnői szolgálat (heti 1 alkalom), könyvtár és posta.

Településünkön található Magyarország első Fatimai Szűz tiszteletére állított kegyhelye. A katolikus templomnak helyet adó Szluha-kastély közelében található a Hétfájdalmú Szent Szűz kápolna, amely a Szluha család temetkezési helyéül szolgált. Településünket több turista útvonal érinti. A község határában fekszik a horgásztóként üzemelő Benedeki-tó. Alsószentivánon élt és munkálkodott Dr. Szentiványi Péter diónemesítő, aki munkásságával a diótermesztést európai szintűvé emelte. Munkásságának emléket állítva a Fejér Megyei Értéktárba felvételt nyertek az általa nemesített alsószentiváni diófajták. A családja jelenleg is aktívan tevékenykedik a településen, folytatva az ő örökségét.

A település nevéhez fűződik a Szentiván-éji tűzugrás hagyománya. Minden év augusztusában megrendezésre kerülő falunapi rendezvények évről évre egyre több embert vonzanak a településre.

A szennyvíz elvezetés problémájára szeretnénk a közeljövőben megoldást találni egyedi szennyvízkezelés vagy kiépített szennyvízhálózat formájában. Turisztikai vonzerőnket szeretnénk fejleszteni egy körpanorámás kilátó építésével. A közbiztonság növelése céljából a meglévő térfigyelő kamerarendszerünk korszerűsítése és bővítése is szerepel rövidtávú terveinkben. Remélhetően ezen változások kedvezően befolyásolják a népességnövekedést és emelik turisztikai vonzerőnket.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram