Belecska

Belecska a Kapos folyó völgyében fekszik. Központján a Kölesd-Pincehely közti 6313-as út halad végig, ezen érhető el a 61-es főútról letérve, illetve a 63-as és a 65-ös főutak irányából is. A keleti szomszédjában fekvő Miszlával egy önkormányzati fenntartású erdei út köti össze. A település szerkezete: dombvidéki útifalu.

A hazai vasútvonalak közül a Pusztaszabolcs–Pécs-vasútvonal halad át a község területén, amelynek Belecskán is van megállási pontja.

Első települési emléke az avar korból származik. A határában emelt földvárat a tájban megtelepülő magyarok is megerősítették. A jelek szerint a Hedr nemzetség szállásbirtokainak egyike volt. Egy 1271-ben kelt oklevél templomáról tesz említést, utána írásos említés 1332-ből származik Beelch néven, ami akkor még Simontornyához tartozott.

Temploma 1454-ben még fennállott, ez idő tájt a Miszlay család birtokában volt. A török hódoltság alatt elnéptelenedik, majd néhány évtized után újra települ.

Jelenlegi lakosai száma 350 fő.

Belecskának van egy 100 éves evangélikus temploma. Itt született Lackner Aladár evangélikus esperes (1932–2000). Építészeti nevezetessége a falu mellett lévő Mechwart-kastély. A Kapos árterétől a Hegyhátig az erdős részek vegyes vadállományban gazdagok.

Elöregedő, csökkenő lélekszámú település, így a hagyományőrzés nem jellemző.

Falusi szálláshely létrehozása, hogy az ide látogatók több napon keresztül tudják élvezni a természet adta csendet, nyugalmat.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram