Bikács

Bikács község Pakstól nyugat-északnyugatra 15 kilométerre, Simontornyától 12 kilométerre délkeletre található. Megközelíthető a Szekszárdot Székesfehérvárral összekötő 63-as főúton, ahol Vajta és Nagydorog között fekszik, mindkettőtől nagyjából azonos távolságra. A település jelenlegi formáját a török dúlás után időkben alakította ki, ami a betelepített németajkú lakosságnak köszönhető, mert az itt található ugarból és dudvából virágzó szőlő és gyümölcsöskerteket és zöldellő mezőket alakítottak ki, amely az itt élő lakosság megélhetését biztosította évszázadokon keresztül. Az itt élők mezőgazdasággal foglalkoztak, ami a bortermelés valamint a szarvasmarha nevelésben testesült meg. Ez a folyamat a II. világháború végéig töretlen volt. Ezen idő alatt a lakossága létszáma 1500 főre növekedett. A törést a II. világháború utáni egyezmény szerint a németajkúak kitelepítése okozta, ugyanis a kitelepített családok helyére az ország különböző részeiről telepítettek be családokat. Az 1950-es évek elején még 1200 lakosa volt Bikácsnak, az 1970-es évektől azonban folyamatos lakosságszám-csökkenés figyelhető meg. Ma 410 fő él a településen, ebből mintegy százan nyugdíjas korúak. Helyben kisvállalkozások működnek, amelyek kevés helyi munkaerőt tudnak foglalkoztatni. Jelentős munkáltató a Zichy Park Hotel 20 fő alkalmazottal. A helyi munkaerő jelentős része Pakson talált magának munkát (ingázik). A településen működik óvoda, könyvtár, szociális alapszolgáltatás, orvosi rendelő, posta. Az iskolás korú gyermekek a szomszéd településekre járnak általános iskolába.

A település természeti értéke az Ökörhegyen található az Európában egyedülálló, 40 ha területű, összefüggő árvalányhajas terület, amely a virágzáskor rendkívüli látványosságot nyújt a látogatóknak. Jelentős értéket képvisel a Kistápéi Láprét, amely őshonos növényvilágával egyedülálló látnivaló. A települést övező horgásztavak, a Bikácsi Jóléti Tó, és a Kistápéi Horgásztó (Jindra tó) lehetőséget biztosít a szabadidő kulturált eltöltésére és a sportolásra. A Gyulaj Zrt vaddisznóskertje egész évi vadászatot, és kulturált körülmények közötti szállást biztosít a vendégek számára. A Kistápén található Zichy Park Hotel 100 fő színvonalas elhelyezésére és ellátására nyújt lehetőséget. A település Falumúzeumában a régmúlt használati eszközei, viselete és életmódja kerülnek bemutatásra. A falu büszkesége a barokk stílusú műemlék, evangélikus temploma, amely a közelmúltban felújításon esett át.

A település jelentős rendezvénye az évente megrendezett Falunap-Családi nap, valamint az Adventi Hangverseny, amelynek a fent említett evangélikus templom ad otthont. Különleges látványosság a nyaranta megrendezett oldtimer bemutató. Tervezzük újra megrendezni a régi időket idéző majálist.

Tervezzük a településképet meghatározó épületek felújítását illetve annak támogatását a település hagyományos arculatának megőrzése céljából. Kiemelt feladat a bezárt régi hulladéklerakó rekultivációjának megoldása, amely sajnos eddig még nem valósult meg. Fontos feladat a szennyvízkezelés megoldása, amely céljából a környező településekkel agglomerációt hoztunk létre. Szeretnénk és tervezzük, hogy a településünk minden környező településről szilárd burkolatú úton megközelíthető legyen. A településen szeretnénk teljessé tenni a csapadékvíz-elvezetés kiépítését, valamint az utak és járdák szilárd burkolattal ellátását illetve felújítását. Tervezzük a Jóléti Tavon vízi színpad megépítését, amely kulturális szempontból az egész környékre óriási hatással lenne.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram