Bogyiszló

Bogyiszló A Duna mentén a Dunántúlon a Sió torkolatától északra a tolnai holt Dunával a Sióval és a Duna folyammal körülvett szigeten található település.A település lakóinak száma jelenleg 2150 fő, a lakosság átlagos életkora nagyjából megegyezik a magyar lakosság átlagos korfájával. A település neve az árpád házhoz tatozó Szár László fiától Boguzlou származtatják. A település lakóinak fő megélhetése a mezőgazdaságból származik ( növénytermesztés, állattenyésztés), de sokan eljárnak a közeli Tolna és Szekszárd termelő üzemeibe, és sokan dolgoznak helyi és környékbeli szolgáltató szektorokban is. A munkanélküliség gyakorlatilag megszűnt.

Bogyiszló település a Bogyiszlói Holt-Duna partjára települt, mely már önmagában is egy szép turisztikai látványosság és egyben horgász és rekreációs kikapcsolódási lehetőség is. A holtág partján a református templom alatti pihenőpark pedig számos kulturális és szórakoztató programnak ad ideális helyszínt. A település határában a Gógai erdő mentén található a Bogyiszlói Orchideás erdő,az itt található kosborfajok májusban virágoznak, sok természetfotóst vonzanak, éppen úgy mint a Kasztói Őstölgyes évszázados kocsányos tölgyfái. A Sió és a Duna a Gemenci erdő északi része szintén látványosságokat tartogat.

Bogyiszló kivételes népzenei és néprajzi és néptánc örökséget őriz, mely ugyan hasonlít, de eltér mind a kalocsai , mind a tolnai Sárköz hagyományaitól. A Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület és a Bogyiszlói Cigányzenekar messze földön, sőt Európa szerte igyekszik megismertetni a bogyiszlói népzenét és néptáncokat egyaránt. Bogyiszlón minden év májusának utolsó hétvégéjén rendezik meg a falunapot, mely minden korosztálynak igyekszik színvonalas kikapcsolódást és szórakozást nyújtani, június utolsó szombatján pedig az Arató napot, ekkor helyi és testvér települési arató csapatok mérik össze tudásukat.

Két évente megrendezésre kerül a szüreti felvonulás és bál, ellenkező két évben pedig a Paprika nap, népviseletben történő felvonulással kulturális programokkal. 5 évente egy nagyszabású nemzetközi szintű disznótort szerveznek, mely alkalommal helyi és testvér települési böllércsapatok hagyományaiknak megfelelően vágnak le és dolgoznak fel egy-egy sertést és készítenek belőle az ő szokásaik szerinti ételeket és töltelékeket, a rendezvény nyitott minden érdeklődő előtt, este a csapatok disznótoros vacsorát követő bállal zárják az eseményt.

Adventi hétvégéken a községi Adventi koszorú gyertyáinak meggyújtása alkalmával kulturális műsor teázással, forralt borozással szokott zajlani.

A bogyiszlói Holt-Duna kotrása és további turisztikai fejlesztése. Mini bölcsőde fejlesztés befejezése, a település bekapcsolása az országos kerékpárút hálózatba, valamint a település mellett található ipari terület munkahelyteremtő beruházással való betelepítése. A belterületi vízrendezés teljes település szintű kiépítése, árkok burkolásával, kocsibejárók és átereszek cseréjével. További utak és járdák felújítása, településképi rehabilitáció.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram