Bölcske

Bölcske az ország geometriai középpontjától légvonalban mintegy 63 km-re délnyugatra helyezkedik el a Duna jobb partján, Dunaföldvártól 8km-re délre, Pakstól 20 km-re északra. Bölcske a Mezőföld peremén helyezkedik el. Régészeti leletek alapján Bölcske és környéke már időszámításunk előtt 2500-ban is lakott település volt. A község változatos kül- és belterületén egyaránt találunk dombvidéket, síkságot, nádasokat és ártereket, löszpartot és különböző erdőségeket, melyek számos ritka és védett állat és növényfajnak adnak otthont.

A község területe 5878 hektár, lakónépessége 2728 fő. A falu neve 1291. október 7-én fordul először elő III. András egyik oklevelében. A község neve személynévből keletkezhetett magyar névadással a Bocsbecéző származékaként , s az alapjául szolgáló személynév a "bölcs" köznévből ered. A településen szociális, egészségügyi, kulturális és nevelési intézmények szolgálják a lakosságot.

A településen élénk kulturális élet folyik, melynek mozgatórugója a könyvtár és a hozzá kapcsolódó rendezvényház, mozi. Élettel, programokkal e tereket a civil szervezetek tagjai töltik meg.

Bölcske a Duna egy olyan egyedi szakaszán terül el, ahol a holtágakkal tagolt zeg-zugos Duna mesebeli tájjal örvendezteti meg a látogatót. A hozzánk érkező vendégeket nemcsak a sokféle halban gazdag Duna fogadja, hanem vadban gazdag erdők is. 380 pincéből álló Pincefalunkban izgalmas, különlegesen gyümölcsös borokat kóstolhatnak. Valljuk, hogy „az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk”.

Aki kíváncsi Bölcske történelmére, meglátogathatja a Kőtárat, ahol a római Limes kőbe vésett emlékeivel találkozhat, vagy a romantikusabb lelkületű érdeklődő meglátogathatja a szépen felújított Szent András Kastélyt. Aki még nem fáradt el és esti kikapcsolódásra vágyik, azt várjuk egy filmre Magyarország utolsó falusi mozijába. amelyben heti három napon át, naponta három vetítéssel örvendezteti meg a helyi és a környező települések mozirajongóit.

Bölcske a Tolnai borvidék települése. A település egyik legfőbb értéke a több mint 380 pincéből és pincesorokból álló pincefaluja, amelyet szépen gondozott szőlőültetvények vesznek körül. Sokféle fajtát termesztenek pl. rieslingszilvánit, olasz rizlinget, kékfrankost és zweigelt illetve cabernet fajtákat.

A turizmus és a programok egy jelentős része a pincefalu köré szerveződik. Az itteni borok egyre jobb minőségűek, amit az is bizonyít, hogy már nemcsak megyei, hanem országos szinten is megállják a helyüket.

Modern, ugyanakkor hagyományápoló településként szeretnénk fejlődni a következő évtizedekben is. A helyi munkalehetőségeket iparterület létrehozásával szeretnénk bővíteni, mely magával hozza az emberek életszínvonalának javulását. A turisztikai vonzerőnket a Duna és a pincesorok mentén fogjuk javítani, a pihenési, kikapcsolódási lehetőségek kiszélesítésével. A Duna part a természetközeli kikapcsolódásra vágyóknak nyújt lehetőségeket, míg a pincesorok a gasztronómia szerelmeseit vonzzák. Arra számítunk, hogy a városok nyüzsgéséből kiszakadni vágyók, főleg fiatalok, egy minden pedagógiai, szociális, egészségügyi szolgáltatással rendelkező, ámde nyugodt településen szívesen kezdik életüket.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram