Cece

Cece település Fejér megye déli részén, a Sárbogárdi Járásban található. A 63-as és 61-es főút

is átszeli, ennek nyomán a közúti és közösségi közlekedése a vasútvonalakkal kiegészítve megfeleld. A település lakossága körülbelül 2700 fő. A településen óvoda, bölcsőde, általános iskola szolgálja a köznevelést, a szociális 1'eladatok ellátására a „HÁLÓ” Dél-Mezőföldi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat hivatott.

A község alapítását és elnevezését valószínűleg a Szent István halála utáni évtizedekben letelepedett besenyőknek köszönheti. A település nevét Czecze nevű birtokosáról kapta. III. í3éla egy 1193-ban kelt oklevele említi először. 1351-ben I. Lajos király a település eladdig a besenyő ispán alá tartozó szabad elemeinek kollektív nemességet adományozott. A jellegzetes kisnemesi falu 1701-ben a Meszlényi család lett. A lakosság főként földműveléssel és állattartással foglalkozott, nagyobb része ma is a mezőgazdaságból é1. Híres terményük a cecei paprika és a görögdinnye.

Csók István Emlékmúzeum:

A Sáregresen született Csók István (1865—1960) Kossuth-díjas festőművész szüleinek Cecén 1890 körül épült egykori kúriájában őrzik több festményét, személyes tárgyait és a család bútorait. A múzeum pénteki és szombati napokon tart nyitva, megtekintésre tárlatvezetésre mellett van lehetőség. Az előzetes bejelentkezés célszerű.

Mezőgazdasági Tájmúzeum:

A Fisi család XIX. századi épülete ma tájház, ahol mezőgazdasági munkaeszköz-történeti kiállítás tekinthető meg.

A cecei paprika és dinnye országos ismertségnek örvend. A Cecei Lecsó és Dinnyefesztivál az előbb említett két növényre épül, mely már harmadszor került megrendezésre 2021. évben.

A település hosszútávú céljai között szerepel a bel- és külterületi utak aszfaltburkolattal történő ellátása. A járdák korszerűsítése, a kerékpárút építése is nagyban hozzájárul a település infrastruktúrájának fejlesztéséhez. A kerékpárút megépülése és a Csók István Emlékház népszerűsítése segítheti a turizmus fejlődését.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram