Császártöltés

Császártöltés Bács-Kiskun megyében, az 54-es főút mentén fekszik. Legmagasabb pontja a 143 méter, legmélyebb 93 méter magasságban található. A szintkülönbség miatt a táj nem alföldi jellegű. Az egyedülálló fekvésű település lakóit az érseki szőlőbirtokok művelésére hívta Patatich Gábor kalocsai érsek. Nem tudjuk, mikor keletkezett a Császártöltés név, de bizonyos, hogy már legalább 10 évvel azelőtt használatban volt, hogy Schweibert Miklós és a kalocsai érsek jóvoltából 1743-ban megalapult maga a falu.

A település lakóinak többsége mezőgazdaságból él, tovább viszik őseik szőlő-és borkultúráját. Több kiemelkedő ipari cég is működik a faluban. A könyvtár, a Közösségek Háza a Teleház felújított és sok programmal várja az érdeklődőket. Az orvosi rendelő 2016-ban került felújításra. Új fedett piactér épült 2019-ben. A Császártöltési Idősek Otthonában 30 fő gondozását biztosítjuk. Az óvoda és az iskola jól felszerelt, felújított, az iskolában kéttannyelvű - magyar és német - oktatás folyik. A sportcsarnokban, a sportpályán, két teniszpályán és az iskola területén található uszodával biztosított az itt élők sportolási lehetősége. Lakossága 2.267 fő.

Római katolikus templom.

Császártöltés pincesora különlegesek, hiszen szervesen beépülnek a faluba, utcát alkotva a falu részei.

Ősi ösvény. A sétaút 8,5 kilométer hosszú. Végigvezet a falu határában, az Öreghegyen, a Szamárvölgyben, a Káposztáskerti pincesoron.

Szálas Béla kilátó.

Sváb tájház.

Képes Ház. A kiállításon óriás méretű képeken mutatják be a falu történetét, hagyományait, népviseletét.

Öreg temető.

Vörös mocsár. Ennek az egykor gazdag vízi világnak egyik utolsó hírmondója a ma védett lápvonulat .

Módos Töltés. Betekintést kapunk a módosabb lakók életébe.

A községben élők nagy hangsúlyt fektetnek a turizmus fellendítésére. 275 éves múltunk hagyományait ápoljuk. Nemzetiségi tánccsoport, fúvószenekar őrzi táncainkat, dalainkat. A hagyományos sváb ételek is bemutatásra kerülnek rendezvényeinken. A település életében hagyományként szerepel a majális, a májusfa állítás és kitáncolás, a nyitott pincék programok, a szüreti felvonulás. Szintkülönbsége miatt különleges kirándulási lehetőségek várják az ideérkezőket. Szálláshelyeink különlegessége a préshát vendégházak.

Utak, járdák felújítása a fő prioritás. A turisztikai programok bővítése: Borút létrehozása, bemutató présház létrehozása. A Sváb sarok településeivel közös programok szervezése. Mindezek segítenek új munkahelyek kialakításában ill. megtartásában. A természeti környezet, kirándulóhelyek, horgásztavak, többféle kiállítás, egyháztörténeti látnivalók, pincesorok és kiváló borok adnak programot az idelátogatóknak.

 

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram