Daruszentmiklós

Daruszentmiklós Fejér megyei, M6 autópálya melletti település. Legközelebbi városok Dunaföldvár, Dunaújváros, elérésüket gyorsítja az M6 autópálya. Fekvésében kedvező, hogy gyorsan elérhető a megyeszékhely, főváros, dunai kikötők,hidak. A település 2002. október 20-i választásokkal önálló, három településrész egysége: Daruhegy, Dániel telep, Kisszentmiklós.

A neve ezen településrészek összevonásából jött létre. Orvosi rendelővel, védőnői szolgálattal, óvodával-mini bölcsődével, általános iskolával, önkormányzati hivatallal rendelkezik. Él a családsegítő- gyermekjóléti szolgálat házi segítségnyújtás, kulturális, könyvtári szolgáltatás. Ápolja a testvértelepülési kapcsolatokat, ami önkormányzatok, iskolák, civilszervezetek, családok köteléke. Az önkormányzat a piaci helyzetbe kapcsolódásért létrehozta a DSZM Közhasznú Nonprofit Kft-t, a Szociális Szövetkezetet, vendégházat üzemeltet.

A lakónépessége stabil, az utóbbi években nő, 2021. 01.01-n 1305 fő. A megoszlásánál figyelemre méltó, hogy az összarány 23 %-át a 18 éven aluliak teszik ki, az aktív korú lakosság (18-50 év) 47 %, meghatározó része 50 év alatti, aktív korú.

Daruszentmiklós ökocentrikus, szelíd tájú falu, már a kelták lakták kedvező adottságai miatt. Gazdag természetes vizekben, halastavak, levendulaligetek működnek, van Natura 2000. tája is. Egyediek a haranglábak, a keresztek, a helyi védettségű Klebelsberg Kúria. Közösségi területe a Falupark, teret ad kulturális-, családi programoknak, van játszótér, műfüves focipálya, főzőhely, fedett színpad, vizesblokk. A Hunyadi téren játszótér és sportolási lehetőség. Diófa Vendégház egész évben 10 főnek biztosít pihenést.

Kivételes adottsága Daruszentmiklósnak a közösségi összetartás, a hagyományok ápolása. Fő rendezvény: Lovas Nap, Augusztus 20, Falusi Fesztivál. Aktív civilszervezetek: Magyar Hagyományörző Lovas Egyesület, Falulánc Szövetség, Kisszentmiklós-Daruhegy Alapítvány, Polgárőrség, Önkéntes Tűzoltó Egyesület, intézményeink: Általános Iskola, Óvoda. A két intézmény minden évben megszervezi a Szüreti bált, Márton napi bált. Civil szervezés az Adventi ünnepsorozat, a Falukarácsony.

Daruszentmiklós jövőképe pozitív. Az M6 és M8 csatlakozása a települést érinti, a Dunai kikötő 15 km, így a cégeknek potenciális terület. Rendelkezünk Ipari parkkal az M6 leágazása mellett, amire nagy az érdeklődés. Daruszentmiklós nyitott a vállalkozások előtt. Alaptörekvés a csatornahálózat kiépítése, amire hamarosan sor kerül. Az intézményrendszer felújítása a fiatal lakosság érdekében szükséges. Cél a falusi turizmus, összekapcsolva a környező településekkel, bevonva a helyi vállalkozásokat.

 

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram