Dunaegyháza

Dunaegyháza, köszönhetően a környező természetes és mesterséges vizeknek, csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik. Kelet felől az Alföld és a rá jellemző tanyavilág határolja sok-sok vízfolyással, csatornával, mely az ide vetődő horgászok paradicsoma. Nyugatról pedig maga a Duna zárja el a Dunántúl dombjaitól. A Duna holtágát, a Solti-Dunát településünknél szeli ketté egy kőgát. A holtágat ezáltal felosztva a gát feletti részre, mely elsősorban ragadozó halállományáról híres, és az alsó szakaszra, ahol kapitális békés halak esnek a horgászok zsákmányául. E mesterséges építmény nemcsak a folyó áramlását állítja meg, hanem biztosítja a bejárást a víz által körülvett szigetbe, ahol tél végén a hóvirág végeláthatatlan mezőket alkot.

A településünkön élő barátságos, vendégszerető emberek jelentős része szlovák gyökerekkel rendelkezik. Ugyan napjainkban a szlovák nyelvet már kevesebben használják, de rendezvényeinken a község lakossága ápolja a hagyományokat.

Községünk nyaranta rendezett eseménye a Csipetka Fesztivál, melyet gyönyörű természeti környezetben, a Kis-Duna partján tartunk. Kiemelkedő rendezvényünk még a Krumpli Nap, mely nevét községünk egyik fő mezőgazdasági tevékenysége után kapta. Fesztiváljaink évről évre több látogatót vonzanak, így alkalmat adnak a dunaegyháziaknak és az innen elszármazottaknak, hogy találkozzanak, közösen ünnepeljenek, szórakozzanak

Evangélikus templom, melynek oltárképét Than Mór festette.Dunaegyháza csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik.A Duna holtága, a Solti-Duna településünk egyik büszkesége, a horgászok paradicsoma. Tavasszal a Hóvirág végeláthatatlan mezőket alkot a szigetben. Mivel településünk szlovák nemzetiségi település, így található Dunaegyházán egy Szlovák Tájház is, mely híven tükrözi múltunkat.

Szlovák nemzetiségi településként szlovák hagyományokkal is rendelkezünk. Ezeket az énekkarunk és a tánccsoportunk gondozzák.Napjainkban halványul a nyelv ismerete a sok beköltöző miatt, de az oktatásban, a rendezvényeken a község lakossága ápolja a hagyományokat. Az oktatási intézményekben nyelvi pedagógusokkal folyik a szlovák nemzetiségi nyelvoktatás.

Dunaegyháza vonzerején sokat javítana a régi zártkertek felújítása, rendezése, melyhez szükséges lenne a Duna holtág rekultivációja. Ez településünk számára több látogatót, a turizmus fellendülését jelenthetné. Ahhoz, hogy a település a vállalkozások számára célpont legyen, elengedhetetlen a szennyvízhálózat kiépítése.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram