Dunapataj

Dunapataj nagyközség Bács-Kiskun megyében a kalocsai járásban található. A Duna bal partján fekszik, az 51-es főút mellett. A nagyközséghez tartozik a közkedvelt fürdő- és üdülőhely, a Szelidi-tó. A tavat legkönnyebben a községből induló úton lehet megközelíteni. Kerékpárral Dunapatajt az EuroVelo 6 Atlantic- Black Sea nemzetközi kerékpár útvonalon, a Szelidi tavat pedig a községből kiinduló új kerékpárúton lehet elérni.

Jelenleg 3162 fő él Dunapatajon, ebből az átlag korú 18-59 év közötti.

Dunapataj és a szomszédos Szelidi-tó között bronzkori település emlékeit találták meg, e szerint már korán lakott volt a terület. A honfoglalás korában a magyarok korán letelepedtek ezen az akkor még mocsarakkal, vizekkel erősen szabdalt, enyhén dombos vidéken. A területet a központi törzs, Árpád törzse szállta meg. Ebből a korból származik a Pataj helyiségnév is, amely egy főember, Pata nevéből ered. Pata Géza kortársa, illetve valamilyen fokú rokona lehetett.

Az itt élők megélhetésének az egyik lehetősége a mezőgazdaság kihasználása. Dunapataj határában számos legelő, szántó, erdő található. Jellemző a fűszerpaprika, gabonafélék, burgonya, hagyma termesztése. A jó termőföldet kihasználva jellemző a belterjes, öntözéses növénykultúrák termesztése. A mezőgazdaságon kívül jelentős a vas-és fémipar, illetve a gépipar.

A település területén fontos szerepet tölt be az Egészségház. A nagyközség egészségügyi hálózata 2 háziorvos, 1 házi gyermekorvos, 1 fogorvos és védőnői szolgálattal funkciónál. A családsegítés és a gyermekjóléti szakfeladatokat a Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat látja el.

A Klebensberg Intézményfenntartó Intézmény által fenntartott nevelési és oktatási intézmény, a Dunapataji Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú művészetoktatási intézmény. Illetőleg az önkormányzat által fenntartott óvoda és bölcsőde. Dunapataj a törvényi előírásoknak megfelelően ellátja a szociális étkeztetés, az idősek nappali ellátását, a házi segítségnyújtás. Ezen alapszolgáltatások ellátásáért a Dunapataj Településgazdálkodási Intézmény felel, valamint hozzá tartozik még a Konyha, Piaccsarnok, Művelődési Ház és a Szolgáltató Központ. A település területén több egyéb szolgáltatás is elérhető pl.: gyógyszertár, posta, takarékszövetkezet, OTP-s bankautomata, több élelmiszerbolt, horgászbolt, ajándékbolt, ruhabolt. Tehát minden olyan infrastrukturális és intézményi szolgáltatás, háttér, rendelkezésre áll, ami szükséges a települési jó életérzéshez, a jó komfortérzethez.

Történeti múltja igen színes, ezt bizonyítják templomai, régi épületei, lakóházai. Érdemes megemlíteni a Pataji Múzeumot és annak tájházát, melyek a helytörténeti és néprajzi gyűjteményeknek adnak helyet, és ahova szívesen várják a helyi lakosokat, és a községbe látogatókat. Bács-Kiskun megye egyik legnagyobb művelődési háza, melynek alapkövét 1962-ben Kodály Zoltán rakta le, majd 1966-ban ő avatta fel. A település természeti értékekben szintén gazdag. Ide tartozik az 1976 óta védett Szelidi-tó, a meszes-szódás jellegű Miklapuszta és a Duna ezen részén található holtág és szigetek. Mivel a település természeti és építészeti értékeiben gazdag, ezért nagy hangsúlyt kap az idegenforgalom. A turizmusban legnagyobb szerepe a Szelidi-tó üdülőterülete van.

Homokos strandok, vendéglők, magánüdülők, szálloda, és kemping, fesztiválok, népünnepélyek várják a szórakozni és pihenni vágyókat. 800 méter hosszúságú strandja kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek szórakozási-pihenési lehetőséget nyújt, eközben a Korona Rádió hallgatható. Természetesen horgászatra is alkalmas. A tó 5 km hosszú, 150-200 m széles, átlagos vízmélysége 3-4 m, fürdőzésre kiválóan alkalmas.

A Szelidi-tónál található 12 állomásból álló tanösvény bemutatja a tó keletkezését, a víz jellegzetességeit és a benne élő élőlényeket, valamint a környező területek élővilágát.

A Szelidi tóparton található többfunkciós turisztikai központ, amely mellett fedett színpad és fedett nézőtér létesült, amely rossz időjárás esetén is helyet tud biztosítani a szabadtéri programoknak, rendezvényeknek. A színpad mögött emelkedő épület sok mindennek otthont ad: a kötelező öltözők és vizesblokkok mellett baba-mama és elsősegélynyújtó szoba, szuvenírbolt, információs pult, valamint egy büfé is helyet kapott benne.

A régi szabadtéri mozi önálló kis vetítő épületét felújítottuk, így megfelelő érdeklődés esetén a központ szabadtéri moziként is működik, mindezek mellett gyermekprogramokkal, családi hagyományőrző napokkal, koncertekkel szolgál.

A nagyközség életét több különböző kulturális esemény színesíti, melyek az itt élők életminőségét pozitívan befolyásolják. A pacalpörkölt-főzés egyik központi helye Dunapataj, ahol Gyimesi József (1921-1991) hentes és mészáros mester kísérletezte ki, majd több évtizeden keresztül főzte és árusította kiváló, később országszerte is híressé vált pacalpörköltjét. Helyben azóta is nagy kedvvel és gonddal főzik ezt az ételt. A hazai pacalfőzés őshazájában a Pataji Ősz rendezvénysorozat részeként főzőversennyel és kóstolással tisztelegnek emléke előtt.

Minden évben megrendezésre kerül a „Pataji Ősz” rendezvénysorozat, mely három napot (péntek, szombat, vasárnapot) ölel fel. A programok között mindenki megtalálja a saját érdeklődési körének megfelelőt. Kiemelkedő a kulturális programok választéka, és sokszínűsége (könnyűzenei koncertek, színházi előadások). Ezen kívül kiállítások (autó, hadtechnikai), sportmérkőzések, gasztronómiai élmények várják a látogatókat. A nézelődök, részt vehetnek különböző egészségügyi szűréseken, úgymint vércukorszint, és vérnyomásmérés, diétás tanácsadás. A programsorozatot vasárnap ökumenikus istentisztelet keretében zárják le. A „Pataji Ősz” rendezvénysorozat évről- évre több nézelődőt vonz.

Ősszel rendezik meg a „Szüreti Felvonulást és Mulatságot”, mely összefogja, és megmozgatja a település táncolni, mulatni vágyó fiataljait, és idősebbjeit is. A Szelidi-tó futás természetvédelmi területen, 4-11-22-33 kilométeres távokon folyik a verseny. A futók a Halászléfőző Fesztiválon készült ételekkel ünnepelhetnek. A fürdőzők és érdeklődők számára a tó vendéglátói ez alkalommal szabadtéri „látványkonyhában” főzik a halászlét. Augusztus utolsó hetében a motoros találkozó kerül megrendezésre, amely rendezvénysorozat a rock zenét szeretőket várja. Helyszíne az Árnyas camping, ahol egész hétvégén koncertek és zenés, és egyéb programok kerülnek megrendezésre.

A fejlesztés hosszú távú célja a turisztikai vonzerő növelése, az aktív turizmus, ezen belül is a természetes fürdőhely népszerűsítése, a turisztikai szezon meghosszabbítása, a látogatószám növelése, valamint a biztonságos, gyors és akadálymentes közlekedés feltételeinek megteremtése a takarékos szemlélet és a fenntartható fejlődés érvényesülésével. Az önkormányzat tulajdonban és működtetésben lévő kemping, vendégház, üdülők, mint turisztikai szálláshelyek a jelenlegi állapotukban alacsony komfortfokozatúak, valamint elavultak. A turisták, látogatók elvárják a rendezett, komfortos, kényelmes, kulturált üdülési környezetet. A turisztikailag sűrűn látogatott települések szálláshelyeihez való felzárkóztatás érdekében nekünk is igazodnunk kell a turisták igényeihez és a mai kor elvárásaihoz. Az aktív turizmushoz kapcsolódó fejlesztések keretében szeretnénk „Szelidi Sport és szabadidő Centrumot” létrehozni, amelyben lenne 4 pályás bowling pálya, 2 db biliárd asztal, 2 db csocsóasztal, 2db léghoki asztal, valamint egy büfé. A megközelíthetőség érdekében az utak, járdák felújítását is tervezzük, valamint parkolók építését, kialakítását. További célunk a sportos strandélet részeként játszótér, kültéri fitneszparkok kialakítása. Dunapatajon további célunk az iskolánk épületének a felújítása, valamint szeretnénk egy Sportcsarnokot. Fontos a gyermekek színvonalas integrált oktatásához szükséges infrastrukturális háttér biztosítása. A fejlesztések további iránya a Polgármesteri Hivatal, Művelődési Ház felújítása, valamint az orvosi rendelők korszerűsítése, orvosi eszközök beszerzése. Folytatódnak belterületi utak felújítása. Úgy gondolom, hogy fontos a fiatalok helyben tartása, az életminőség, életszínvonal javítása.

 

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram