Dunatetétlen

Bács-Kiskun megye északnyugati részén , a Kalocsai Járáshoz tartozó kistelepülés. Lakosainak száma 550 fő. Az első írásos dokumentumok alapján az 1400-as években a Tetétlen vagy a Tetétleni család birtoka volt. Az 1900-as évek elején letelepedett gróf Teleki család elismert gazdasága fellendítette a vidéket, de először csak 1947-ben lett önálló település, melynek elnevezése a Duna közelsége miatt alakult így. A községben működik tagiskola és tag óvoda, önkormányzati hivatal közös fenntartású Harta nagyközséggel. A lakosság jelentős része a mezőgazdaságból él, de jelentős a közeli településekre munkába járók száma is.

A település központjában a Teleki kastély, mely napjainkban már többcélú közösségi épületként működik. A grófi magtárból kialakított római katolikus templom, melynek falán Prokop Péter festményei láthatók. A település belterületi határán húzódó Fűzvölgyi csatorna, mely a Szelidi-tó víz utánpótlását is biztosítja. A csatornán átívelő téglaboltozatú híd a múlt század elején épült. A község területén hadifogolytábor és a II. világháború idején elhunyt katonai temető is volt , melynek emléket állított az önkormányzat a település alakulását és a nemzeti ünnepeket is jelző közös emlékhelyen. A Böddi-szék a nemzetközileg is jegyzett szikes puszta gazdag madár és élővilágával, a terület közelében lévő Bauer kastéllyal szintén kiemelt látnivaló.

A településnek a mezőgazdasági területek kiemelt minősége és természeti adottságai nagyon meghatározók.

Folyamatban lévő kerékpárút fejlesztés, mely a település közigazgatási területén halad át, a Solt-Dunatetétlen -Akasztó települések közös TOP-os pályázatából valósul meg, mely komoly fejlődést és túlélést biztosít a község számára. A meglévő oktatási intézmények már korábban is bebizonyították, hogy befolyásolják a népességmegtartó erőt, ezért a jövőben is erre szeretnénk törekedni, hogy ne néptelenedjen el településünk.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram