Fácánkert

Szekszárdtól 16, Tolnától 5 kilométerre északra található, a 6-os főút közelében. Három, korábban különálló településrész, Fácánkert-puszta, Simonmajor és Öregfalu egyesítésével jött létre. Zsáktelepülésnek tekinthető, mivel közúton csak egy útvonalon érhető el, a 6-os főútból Tolna északi peremvidékén északnyugatnak kiágazó 51 164-es számú mellékúton.

A Sárbogárd–Bátaszék-vasútvonala érinti a települést, melynek egy megállási pontja van itt, Fácánkert megállóhely néven.

Fácánkert a 19. század végén alakult községgé Simonmajor néven Tolna határából. Mai nevét 1936-ban kapta.

Fácánkert-puszta

Az írásos emlékek szerint már a római időkben is lakott terület volt. A török időkben, mint sok más település, elnéptelenedett. A 17. században a gróf Tolnai Festetics család birtokába került. A hajdani Fácánkert-puszta az 1907-ben épített kastély körül terült el. Tőlük vásárolta meg a hőgyészi zsidó kereskedő család, a Kunffy família. A kastélyban jelenleg Ökotoxicológiai laboratórium működik.

Simonmajor

Nevét egykori birtokosáról Sina Simonról kapta. Az 1920-as években a terület fele a Kunffy, fele a Balogh család birtokában volt. Hajdan meglehetősen gazdag állat- és növényvilág jellemezte e tájat. A vadászok a jelentős fácánállomány miatt látogatták a környéket. 1920-ig még gőzmalom is őrölt a majorban, de a pontos helyét nem sikerült földeríteni.

A mai néven jegyzett Fácánkert 1936. október 1-jén Simonmajor és Fácánkert-puszta egyesítésével jött létre. 1968-ig mint önálló település létezett, 1969-től kezdve a rendszerváltásig közigazgatásilag Tolnához tartozott.

A rendszerváltást követően a helyi képviselő-testület első intézkedései közé tartozott, hogy az addig Tolnára járó felső tagozatos általános iskolásokat hazahozta, s 1992 szeptember 1-jétől újraindult a 8 osztályos általános iskola, valamint az óvodások részére egy új óvoda épület került felépítésre. 2000. március 30-án körjegyzőség jött létre Sióagárd községgel, a hivatali munka hatékonysága érdekében.

Kunffy-kastély: Az eredetileg Festetich gróf tulajdonában lévő kastély 1904-1907 között épült, gyönyörű park veszi körül. Festetich gróftól a hőgyészi zsidó kereskedő Kunffy család vette meg. Az egyetem elvégzése után Kunffy Lajos kezdett itt gazdálkodni, a kastélyt körülvevő birtokon főként ipari növényeket termelt, ezekre alapozta a szeszgyárat.

Szabácsy István (military egyéni, military csapat) Adonisz: Szabácsy István 1926. szeptember 1-jén született Tolna megyében, Fácánkerten. Fontos szerepet töltött be a magyar lovas életben, mint lovas, edző és sportvezető egyaránt. 1962-ig a Budapest MEDOSZ egyesületben lovagolt, 1963-tól 1972-ig a jogutód Bp.-i Lovas Klub (BLK) lovasa volt. Lovas pályafutása nagy részében díjugratásban versenyzett.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram