Fadd

Fadd Nagyközség két nagy földrajzi tájegység a Mezőföld és a Sárköz találkozásánál fekszik félúton Szekszárd és Paks között, a festői szépségű faddi holt-Duna partján. A kedvező földrajzi adottságok miatt a térség már az ősidők óta lakott terület volt, amit a kelta, római, avar, honfoglalás kori leletek leletek bizonyítanak. A község határában húzódott a Mursa – Aquincum közötti római limes, amelynek földtani nyomai a mai napig láthatók. A község elnevezéséről hiteles adatok nincsenek, a tudósok szerint a veszprémvölgyi apátság 1003-as, illetve a tihanyi apátság 1055-ös alapító levelében szereplő Patadi település Faddal azonos. A település fekvése – három város, Szekszárd, Tolna, Paks – miatt önálló vonzáskörzete nem alakulhatott ki, a megélhetést a mezőgazdaság a szolgáltatások illetve a szomszéd városok üzemeiben végzett munka biztosítja a mai napig. Az említett körülmények miatt a lélekszám 4-5 ezer fő között változott az elmúlt évtizedekben, jelenleg 4300.

Két gyönyörű templomunk és egy festői szépségű holtágunk és a hozzá kapcsolódó üdülőtelepünk van. A református templom 1787-ben épült, parasztbarokk, - a katolikus templom 1864-ben neogótikus stílusban. A holt Dunához kacsolódó két üdülőtelep kiváló pihenési, sportolási lehetőséget biztosít. A víz halban gazdag a horgászók nagy örömére. A Mítosz Mesegaléria képzőművészeti kiállítása kizárólag saját alkotásokból áll, ami mellett látható egy állandó néprajzi kiállítás is. Csoportok esetén életkornak megfelelő tárlatvezetést igény esetén kézműves bemutatót (agyagozás, fafaragás, üvegfestés) tartanak.

Fadd legfontosabb sajátossága a holt Duna, amely az egyik legnagyobb összefüggő vízfelület a megyében. A vize kiváló minőségű, fürdésre, horgászatra, sportolásra egyaránt alkalmas. Évről évre országos kajak kenu, sárkányhajó versenyeknek ad helyet, Az úszást, kerékpározást, futást kedvelők nagy sikerű rendezvénye nyaranta triatlon. Amatőrtől a profiig mindenki megtalálja a kedvére való távot és versenyszámot. A község központjában található művelődési ház állandó és időszaki kiállításokon mutatja be a környékbeli és a helyi alkotókat.

Az elkövetkező évek feladatai, a településen élők életminőségének javítására, a turisztikai vonzerő fejlesztésére irányulnak. Járdák, utak felújítása a lehetőségek szerint. Nagyobb lépték a holt Duna partjának fejlesztése. A cél egy új strand, sétány, nemzetközi horgászpálya, az élővilágot bemutató tanösvény létrehozása, a rendelkezésre álló három-négy kilométeres partszakaszon. Közös, az egész térséget érintő elképzelés, a faddi, tolnai, bonyiszlói holtágak rehabilitációja, turisztikai fejlesztése

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram