Felsőnána

Felsőnána Tolna megye Bonyhádi járásában, a Dél-Dunántúli régióban 18,9 km2 területen elhelyezkedő magyar község, zsáktelepülés.

A Felsőnánára érkezőket enyhén dombos, kies táj képe fogadja, a települést egy patak szeli ketté, és a terület természetes adottságait megőrizve, ezek köré épült a község, hagyományos, sváb jellegű épületeivel.

A településen élő lakosok száma 616 fő (sváb, magyar és székely), életkoruk vegyes, a fiatalok közül sokan elvándorolnak, de újonnan betelepülők is mutatkoznak.

A terület régtől fogva lakott, 1271-ből származik az első írásos feljegyzés, mely Nána néven említi. Mai nevét az 1940-es évek óta használják.

Szekszárd és Bonyhád közelsége a munkavállalók ingázását lehetővé teszi, de működik a községben egy cipő üzem, bolt, és nagy a gazdálkodást, mezőgazdaságot folytatók aránya.

Polgármesteri Hivatal, orvosi rendelő, könyvtár és közoktatási és nevelési intézmények is működnek a községben.

A községbe érkezve pihenőtó, dombos-völgyes zöld vidék, és a Pincehegyi szőlőskertek csábítják sétára az ide látogatót. A községben, a patak mentén, a sváb karakterisztikával rendelkező hagyományos házak együttese a történeti településrészen megtekinthető.

A főtéren áll az 1791-ben épült Evangélikus templom, mely műemléki védettséget élvez.

Szintén a főtér látványossága az „Összefonódás szobra”, mely az itt élő vegyes, magyar-sváb-székely lakosság harmonikus együttélését szimbolizálja.

A község minden év szeptemberében megrendezi fő attrakcióját, a „Béke-túrát”.

A több évtizedes hagyományokra visszatekintő Béke-túra egy közösségi rendezvény, ahol a több száz ide- és visszalátogató vendég a legkülönbözőbb szórakoztató programon vehet részt (gyermekprogramok, sportversenyek, főzőverseny, előadások).

Alkalmi kirándulóhelyként is ideális Felsőnána, a szántóterületekkel és erdős dombokkal rendelkező térség természeti látnivalói egész napos élménydús barangolásra adnak lehetőséget.

A település a HEP keretében igyekszik feltárni és kezelni a lakosságot hátrányosan érintő területeket, ezzel gátolni az elvándorlást.

EFOP-1.5.2-16 projektben konzorciumi tag, melynek célja a lakosság közösségi összetartozás- és mentális komfortérzetének növelése.

A község vezetése az utak átfogó javítását, a patak szabályozását és a műemlék templom, valamint a helyi védelem alatt álló sváb házak felújítását tervezi a közeljövőben, a közlekedés javítása és a turizmus fellendítése érdekében.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram