Gerjen

Gerjen a Paksi Atomerőműtől közel 10 kilométerre található 1250 fős lakosságszámmal rendelkező település. A község egy igazi ékszerdoboz, hiszen őrzi a kisközösségek szépségét és magában hordozza a fejlődés lehetőségét. Ideális helyen fekszik: a Duna-partján, az épülő új Duna-híd lábánál és az atomerőmű szomszédságában, amellyel hamarosan egy közel 10 kilométeres egyenes út köti majd össze. Ezáltal megszűnik Gerjen zsáktelepülési mivolta és szerves részévé válhat minden tekintetben a térségnek.

Lakosság: 1250 fő

A lakosság átlag életkora: 30-40 év Megélhetést a Paksi Atomerőmű, az RHK Kft., a helyi vállalkozások, valamint jellemzően építőipari és mezőgazdasági munkalehetőségek biztosítanak. Főbb intézmények: bölcsőde, óvoda, általános iskola, Közösségi Ház, könyvtár, Egészségház: fogorvos, védőnő, háziorvos.

A település nevének eredete: Az 1211-ben keletkezett iratban említik a Gerjen (Guergen) folyót, mint birtokhatárt.

Gerjenben él és alkot az országosan elismert fazekas, Kozák Éva. Református templom: A mai, falu központjában található templomot 1871-ben kezdték építeni, s csak egy nagyobb átalakítás történt rajta a 2. világháború időszakában esett toronyrombolás után. Katolikus templom: 1949-ben szentelték fel, védőszentje Szűz Mária lett. A település Duna-partja: kiváló lehetőséget nyújt sétára, horgászatra, csónakázásra.

„Aki egyszer itt élt, mindig visszavágyódik, aki csak egyszer is végigsétált a fákkal övezett Duna parton, az sosem feledi, aki csak egyszer is végignézte a töltésről a naplementét, mindig emlékszik rá, mert aki egyszer gerjeni volt, mindig is gerjeni marad!”

Legnagyobb és országosan is ismert éves rendezvénye a településnek a Gerjeni Duna-Rock Találkozó.

Kiemelt figyelemmel kísérjük a Gerjeni SK labdarúgócsapatának sikerét. Sportpályánkon egy füves pálya és egy műfüves pálya is lehetőséget nyújt a futballt kedvelőknek a testmozgásra.

Nagy hagyományra tekint vissza a lovassport is, hiszen évek óta otthonául szolgál a Gerjeni Lovasnapoknak településünk.

A település büszke a Domsa család fogathajtásban elért sikereire. A Gerjenben élők körében kedvelt elfoglaltság a horgászat, a „böcő” kardinális szerepet tölt be sokak életében.

A következő években szeretné a település, ha elérné az 1800 fős lakosságot. Mindezt tenné úgy, hogy Gerjen megtartaná értékeit, hagyományait. Az új településrészek kiépítésénél szempont az is, hogy a község életébe integráljuk minél gyorsabban az új családokat. A község a jövőben kiemelten figyel majd rá, hogy a cégeket, vállalkozásokat arra ösztönözze, hogy Gerjenben letelepedve találják meg számításaikat az üzleti életben. Mindez azt is elősegítené, hogy minél többen helyben találjanak munkahelyre. A sportélet fejlesztése és a lehetőségek bővítése is fontos célkitűzése az egészségmegőrzésére kiemelten ügyelő településnek: nemcsak a profi sport terén szeretnénk előre lépni, hanem az egyéni, szabadidős céllal mozgóknak is szeretnénk helyben kedvezni. A Duna-part kiépítése, a kikötő fejlesztése fontos lépcsőfokai lehetnek a turisztikai lehetőségeink kihasználásában. A programkínálat bővítése és a rendszeresen visszatérő programok megőrzése a közösségi életet erősíthetik majd tovább a következő években is.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram