Gyönk

Gyönk, Tolna megye középső részén, a Tolnai-Hegyhát tájegységben fekszik. Első ismert említése az 1280-as évekből származik, viszont a környék (és Gyönk) már korábban is lakott térség volt. A község területe a török idők alatt is lakott maradt, a Rákóczi-szabadságharc idején viszont elnéptelenedett. A 18. század eleji betelepítésekor főként magyar és német családok érkeztek a községbe. Gyönk életében nagy fordulópont volt, mikor 2009-ben várossá nyilvánították. Az 1910-es népszámlálás idején 3291 lakosából 2055 fő (62,4%) vallotta magát németnek, a magyarok 1222 fővel 37,1%-os részarányt képviseltek. A németek többsége evangélikus volt, de sokan követték a római katolikus hitet is; a magyarok többsége református volt. A KSH 2020. évi statisztikája szerint 1732 fő él jelenleg Gyönk városában. Az állandó lakónépesség összetételét nézve a 814 fő férfi (47%) és 918 fő nő (53%) lakik a városban. A lakosságot elnézve öregedő településről beszélünk. Gyönk városának főbb intézményei közé tartoznak: Hőgyészi Hegyhát Általános Iskola és Gimnázium Tolnai Lajos Gimnáziumi és Kollégiumi Tagintézménye, Hőgyészi Hegyhát Általános Iskola és Gimnázium Gyönki Tagiskolája, Hegyhát Evangélikus Szeretetszolgálat, Gyönki Szivárvány Óvoda és Mini Bölcsőde, Gyönki Művelődési Ház és Könyvtár.

Gyönknek nevezetességei közé tartozik az 1775 és 1777 között épült, református templom, az 1830-as években elkészült klasszicista stílusú Magyary-Kossa kastély, az 1896 elkészült neogótikus stílusban épült evangélikus templom, a 19. század közepe táján épült zsúptetős és vert falú tájház, valamint az 1926-ban megépült katolikus templom. Érdekesek a határban található barlanglakások.

Gyönk társadalmi- és kulturális hagyományait a keresztény német nemzetiségi gyökerek határozzák meg. A helyi építészeti, kulturális és gasztronómiai értékek között említést érdemel a német népi építészet, a német hagyományőrző tánccsoport koreográfiái, az sváb ünnepi hagyományok felelevenítése. Vadban gazdag erdei, vonzzák a belföldi és külföldi vendégvadászokat. Helyi Értéktár Bizottság által helyi értéknek nyilvánított 32 értékkel rendelkezik a település.

Gyönköt élhető kisvárossá szeretnénk fejleszteni, ami mikro térségi központként a környező települések lakóit is szolgálja. A fejlesztések területén a feldolgozóipar kialakítása a munkahely-teremtés érdekében kiemelt fontosságú. A turizmus fejlesztése érdekében törekedni kell, hogy a helyi illetve a mikro térség értékei láthatóvá váljanak minél szélesebb réteg számára. Fontos a lakosság által elérhető szolgáltatások körének szélesítése, a város épített és természeti környezetének szépítése, fejlesztése. A város 4 testvérvárossal is büszkélkedhet, melyből 3 német [Damstadt (1990), Griesheim (1990) és Wilkau-Haßlau (1997)] és egy francia [Bar-le-Duc (1996)], melyeket a helyi fejlesztésekbe szeretnénk bevonni.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram