Györköny

Györköny Pakstól 15 kilométerre nyugatra található. A község természetföldrajzi fekvését tekintve a Dél-mezőföld
tájegységen belül a györkönyi löszháthoz tartozik. 3161 hektáron terül el. Német nemzetiségi falu közel 1000 fős lakosággal, a sok beköltözés miatt fiatalodó életkorú település. A 8 osztályos iskolában és az óvodában is nemzetiségi német az oktatás, nevelés folyik.
Háziorvosi és védőnői szolgálat is működik helyben.
A település jól ellátott munkalehetőségekkel a mezőgazdaságtól, a gyümölcsfeldolgozáson keresztül egészen az ipari tevékenységekig. Ennek köszönhetően nagyon alacsony a munkanélküliség.

Györkönyben található az ország talán legszebben megmaradt 300 présházból álló, 11 hektáron elterülő egyedi bájjal rendelkező pincefaluja, ami a borkészítésen túl a szórakozás központja is. Gazdag programkínálaton keresztül biztosít lehetőséget az ideérkezőknek megismerni a pincefalut, a borokat, az itteni életet. Itt található a magyarországi pincefalvakat bemutató interaktív kiállító tér és a pincemúzeum is. A településen összegyűjtött régi eszközökből, tárgyakból tájház is működik.
A település lakóinak többsége evangélikus aktív gyülekezettel, templommal.
A településen központjában több szobor emlékmű is megtekinthető.

Kivételes adottsága a 300 présházból álló pincefalu és az italkínálat Györkönyben. Nemcsak bor kínálata, hanem spirit termékkör is igen gazdag Györkönyben. A borászatok mellett 3 pálinkaház is működik, ahol közel 100 féle spirit készül különböző brandekkel, termékekkel.
Évente ismétlődő programok:
-Golden Bor
-ZeGaBo, Zenés Gasztro Bortúra június
-Funky Party Village Beach és Fánkfesztivál lesz júliusban, szervezés alatt.
-Nemzetiségi napok augusztus 2 hétvégéjén
-Szüreti Derby - lóversennyel összekötött szüreti mulatság, fröccspáholyokkal - szeptember
-Fröccsözön, táncolok és fröccsözöm - szeptember
-Bor To Be Wild - boros vadvacsora élőzenével
-Lidércnyomás bortúra és Halloween Party - október
-Márton napi búcsú hétvége svábbállal - november
-Gácsérok és új Borok - november
-Tölts! Kolbászolás a Pincehegyen - 2 napos kolbász töltés, rétes sütés, szilveszteri bortúra, és mulatság

A vízió egy olyan Györköny létrehozása Európa és Magyarország közepén, melyben szép épített- és természeti környezetben, aktív gazdasági és társadalmi éllettér biztosítja a minőségi élet lehetőségét.
Mindennek eléréshez 4 területen dolgozunk:
Gazdaság: újabb ipari terület bővítés 6 hektárral, vállalkozások segítése letelepedésükben
Lakókörnyezet szépítése, fejlesztése, lakóingatlan állomány megújítása: új utca nyitása, a régi népi építészeti épületek felújítása, az utcaképbe nem illő ingatlanok felszámolása, szennyvíz hálózat kiépítése, csapadékvíz-elvezetés megoldása, járdák-, utak felújítása
Intézményrendszer: iskola, óvoda, alap egészségügyi szolgáltatások megtartása, nyugdíjas otthon építése, sportpálya felújítása, sportolás ösztönzése megfelelő sportszakemberek alkalmazásával (labdarúgás, tenisz, női tornák, testépítés)
Turizmus: "Györköny a minőségi, aktív gasztro falu" képet szeretnénk elérni. Ehhez szükséges részcélok, amik megvalósulása részben már folyamatban van:Kiváló minőségű épített- és természeti környezet összhang (présházak felújítása a helyi szigorú szabályoknak megfelelően, közterületek gondozása), Jó állapotú, a mai kornak, igényeknek megfelelő települési és térségi infrastruktúra (pincefalu útjainak macsakaköezése, Paks-Györköny kerékpárút), Kiváló minőségű, megfelelő mennyiségi gasztronómiai termék és szolgáltatás kínálat (termlők, feldolgozól segítése, közös fellépés, Györköny brand megteremtése), Rendszeres színes helyi és térségi rendezvények, komplex programcsomagok

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram