Hajós

Hajós Bács-Kiskun megye legkisebb lélekszámú városa, a kalocsai járásban található. 3000 fő lakja, a településnek igen erősek a német nemzetiségi gyökerei. A török időkben elnéptelenedett településre 1722-ben érkeztek az első sváb családok a Fekete-erdő környékéről, Ulm tájáról. Egyesek abból származtatják a város nevét, hogy az ősök a Dunán leereszkedve, hajókkal,az ún. Ulmer schachtel-ekkel érkeztek. De a levéltárak jegyzik a környéken birtokosként elő "Hajósy" családot is. Városunk teljesen közművesített, szolgáltatásokkal ellátott. Bölcsőde, óvoda, általános iskola, két felnőtt háziorvos, gyermekorvos, fogorvos, gyógyszertár működik településünkön. Az oktatási intézmények német nemzetiségi fenntartásúak. Néhány építőipari és egyéb ipari vállalkozás, mezőgazdasági feldolgozó üzem és mezőgazdasági vállalkozás biztosít munkalehetőséget az önkormányzati intézményeken és a kereskedelmi szolgáltatókon kívül. Fontos a szőlő-és bortermelés, a szőlőültetvények a Pincefalut övezik. Hajós közigazgatási területe kb. 8200 ha, szántók, erdők övezik. A város és Pincefalu között a Duna-völgyi Főcsatorna folyik, a települést az 5312-es út köti össze az 54-es számú főúttal.

Hajós elsősorban egyedülálló Pincefalujáról nevezetes. Európa-szerte nem találunk másutt olyan, a szőlő- és bortermeléshez tartozó pinceegyüttest, ahol a borospincék és présházak utcákba rendeződve, mintegy 1300 présházzal külön települést alkotnak. A pincetulajdonosok boraikkal várják a turistákat, s itt található az önkormányzat tulajdonában lévő Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont. A Pincefaluban teendő séta önmagában is üdítő. Másik kiemelkedő látványosságunk a Barokk Kastély, mely múzeumként várja az érdeklődőket. Van településünkön német nemzetiségi tájház, zarándokház szálláshellyel, a megye egyetlen kegytemploma, A Szent Imre templom itt található, szép a Zsolnay-porcelánképekkel ellátott Kálvária.

Élénken élnek sváb hagyományaink, melyet a civil szervezetek és a német nemzetiségi önkormányzat ápolnak. A német nyelv oktatása igen hangsúlyos városunkban. Több rendezvény is nemzetiségi vonatkozású, így az évente megrendezett Trachttag, a sváb népviselet és tánc napja. Nagy múltra tekint vissza az Orbán-napi borünnep, mely több, mint 40 éve, minden május végén a Pincefalu kiemelkedő eseménye. Kéthavonta nyitott pincék hétvégéje van, melyet borászaink szerveznek. A Barokk Kastély rendezvényeivel a város kulturális központja is, visszatérő programjaik közül kiemelkedik a kastélyok éjszakája, minden év júliusában.

Városunk régi terve bentlakásos idősek otthona létesítése, melyhez átalakítandó épülettel, tervekkel, érvényes építési engedéllyel rendelkezik az önkormányzat, mindeddig azonban forrást ehhez nem sikerült találni. Fontos a Pincefalu, mint önálló településrész közművesítésének ( partfal megerősítő támfalak, szennyvízcsatorna, gáz)fejlesztése, hiszen a Pincefalu az egyik legfontosabb turisztikai vonzerőnk. Szeretnénk kerékpárút-hálózatunkat fejleszteni, az 54-es út mentén a Pincefalutól Érsekhalmáig ez már megvan, fontos lenne Császártöltés felé és Miske-Kalocsa felé is

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram