Kalocsa

Kalocsa a Solti-síkság déli részén elterülő Kalocsai Sárköz központja, a Duna-Tisza köze legrégebbi városa. Bács-Kiskun megye nyugati részén, Budapesttől 120 km-re, délre a Duna közelében fekszik. Vonzáskörzetébe 19 település tartozik, lakóinak száma 15.917 fő (2020. január 1.) Kalocsát kezdetekben Colocsa (ejtsd: Koloksza) néven illették, ez a colosa szóból származik, melynek jelentése „lápos terület” utalva arra, hogy Kalocsa a Duna mocsaras árterén feküdt. A török időkben a „Kalokia” nevet kapta, egy hibás fordításnak köszönhetően, így alakult ki a város mai neve, körülbelül az 1750-es évekre. Megélhetési lehetőségeink közé tartozik főként az itt működő cégek által nyújtott munkahelyek, ilyenek például az országosan elismert élelmiszeripari üzem a KARAMELL Sütő- és Édesipari Kft., illetve a Kalocsai Fűszerpaprika ZRt. A könnyűipar és gépipar területén a KALOPLASZTIK Műanyagipari Kft., Budamobil-Cargo Kalocsai Jármű Szövetkezet, az “EMIKA” Elektromechanikai Zrt., tevékenykednek, mint középvállalkozások, valamint az Anda Present Kft. logisztikai bázisa.

A magyarországi katolikus egyház egyik központja Kalocsa, ennek megfelelően számos vallási, kulturális érdekességgel, látványossággal büszkélkedhet. Ilyenek például az Érseki Palota az Érseki Könyvtárral, a Nagyboldogasszony-főszékesegyház az Érseki Kincstárral. Mindezt a gyönyörű környéket egy impozáns kert, az Érsekkert övezi, mely kellemes sétára és kikapcsolódásra nyújt lehetőséget.

Kalocsa, egyedüliként az országban abban a különleges helyzetben van, hogy két Hungarikummal is büszkélkedhet: a kalocsai fűszerpaprikával és a népművészettel. Ezen két értékre építjük főként az egyik legkiemelkedőbb városi rendezvényünket a Kalocsai Paprikafesztivált, melynek szerves része a Paprikás Ételek Főzőversenye, mely mára hazánk tíz legrangosabb gasztronómiai versenye között tudható, melyen évről évre a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai zsűrije választja ki a legremekebb étkeket.

Kalocsa megújulásának egyik kulcsa a turizmus fejlesztése. A város turisztikai potenciálja hihetetlenül sokszínű: ezeréves kulturális és egyházi örökségünk, barokk belvárosunk, népművészetünk, természeti kincseink, gasztronómiánk, földrajzi elhelyezkedésünk, kikötőnk kiváló alapot nyújtanak a turizmus húzóágazattá válásához településünkön. Ezen terület fejlesztésével nem csak felkerülne Kalocsa az „országos turisztikai térképre”, de jelentős számú új munkahely, megélhetési lehetőség is képződne.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram