Kalocsa

Kalocsa a Solti-síkság déli részén elterülő Kalocsai Sárköz központja, a Duna-Tisza köze legrégebbi városa. Bács-Kiskun megye nyugati részén, Budapesttől 120 km-re, délre a Duna közelében fekszik. Vonzáskörzetébe 19 település tartozik, lakóinak száma 15.917 fő (2020. január 1.) Kalocsát kezdetekben Colocsa (ejtsd: Koloksza) néven illették, ez a colosa szóból származik, melynek jelentése „lápos terület” utalva arra, hogy Kalocsa a Duna mocsaras árterén feküdt. A török időkben a „Kalokia” nevet kapta, egy hibás fordításnak köszönhetően, így alakult ki a város mai neve, körülbelül az 1750-es évekre. Megélhetési lehetőségeink közé tartozik főként az itt működő cégek által nyújtott munkahelyek, ilyenek például az országosan elismert élelmiszeripari üzem a KARAMELL Sütő- és Édesipari Kft., illetve a Kalocsai Fűszerpaprika ZRt. A könnyűipar és gépipar területén a KALOPLASZTIK Műanyagipari Kft., Budamobil-Cargo Kalocsai Jármű Szövetkezet, az “EMIKA” Elektromechanikai Zrt., tevékenykednek, mint középvállalkozások, valamint az Anda Present Kft. logisztikai bázisa.

A magyarországi katolikus egyház egyik központja Kalocsa, ennek megfelelően számos vallási, kulturális érdekességgel, látványossággal büszkélkedhet. Ilyenek például az Érseki Palota az Érseki Könyvtárral, a Nagyboldogasszony-főszékesegyház az Érseki Kincstárral. Mindezt a gyönyörű környéket egy impozáns kert, az Érsekkert övezi, mely kellemes sétára és kikapcsolódásra nyújt lehetőséget.

Kalocsa, egyedüliként az országban abban a különleges helyzetben van, hogy két Hungarikummal is büszkélkedhet: a kalocsai fűszerpaprikával és a népművészettel. Ezen két értékre építjük főként az egyik legkiemelkedőbb városi rendezvényünket a Kalocsai Paprikafesztivált, melynek szerves része a Paprikás Ételek Főzőversenye, mely mára hazánk tíz legrangosabb gasztronómiai versenye között tudható, melyen évről évre a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai zsűrije választja ki a legremekebb étkeket.

Kalocsa megújulásának egyik kulcsa a turizmus fejlesztése. A város turisztikai potenciálja hihetetlenül sokszínű: ezeréves kulturális és egyházi örökségünk, barokk belvárosunk, népművészetünk, természeti kincseink, gasztronómiánk, földrajzi elhelyezkedésünk, kikötőnk kiváló alapot nyújtanak a turizmus húzóágazattá válásához településünkön. Ezen terület fejlesztésével nem csak felkerülne Kalocsa az „országos turisztikai térképre”, de jelentős számú új munkahely, megélhetési lehetőség is képződne.

chevron-down