Kecel

A Duna-Tisza köze nyugati felén, három történeti-néprajzi táj – a Kiskunság, a Bácska és a Kalocsai Sárköz – találkozásánál fekszik a 8518 lakosú alföldi kisváros, Kecel.
Első írásos említése 1198-ból való. A tatár és török pusztítások során a település elnéptelenedett. 1734. április 22-én Patachich Gábor érsek rendelete alapította újra, majd 1993-ban e napon nyilvánították várossá. A jeles évfordulót a képviselő-testület elismeréseinek átadásával évről-évre megünneplik.
A város központjában található az 1802-ben épült Szentháromság-templom, benne klasszicista főoltár. Szintén a város központjában áll a "Római Istenek kútja", a Szabadság-szobor, a Szőlő és bor emlékoszlopa és a Szent István-szobor.
A 4 hektáros központi parkban, a Ligetben a Trianon-, az 1956-os és a közelmúltban felújított I. világháborús emlékmű található. További látványosságok: II. világháborús emlékmű, Leány nappal és holddal, Patachich Gábor mellszobra, Szent Flórián- és Szentháromság-szobor, Nepomuki Szent János szobra, Harangtorony (a város újszülött polgárait és az ifjú házasokat köszönti). A Városi Könyvtár és Művelődési Ház falát Victor Vasarely „Lecek” c. kompozíciója díszíti.

A Városi Múzeumban a múlt bemutatása mellett időszaki kiállítások várják a látogatókat.
A Városi Könyvtár és Művelődési Házban fazekas gyűjtemény tekinthető meg, mely az évente, december első hétvégéjén megrendezett Keceli Országos Fazekas Kiállítás résztvevőinek a város számára ajándékozott alkotásait őrzi.
A város déli részén található a Közép-Európában egyedülálló Pintér Művek Hadtörténeti Múzeum és Haditechnikai Park.
A környék nevezetessége a Vörös-mocsár országos természetvédelmi terület, mely gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik. Erdészeti tanösvény, Rózsaberek-tanösvény és parkerdő várja a kirándulókat.

A Keceli Patachich Gábor Borrend és a Keceli Lovas Klub őrzi a település szőlő- és bortermelő, valamint lovas hagyományait, így az augusztus végi Szüreti nap lebonyolításában is aktívan közreműködik. A város legnagyobb rendezvénye a több mint 30 éve, december első hétvégéjén megrendezésre kerülő FLORA Virágfesztivál és Keceli Országos Fazekas Kiállítás. Emellett civil szervezésben Meggyfesztivált, Birkafőző- és Halászléfőző versenyt rendeznek. Hagyományőrző csoportok is működnek: népdalkör, citerazenekar, néptánccsoport.

A mezőgazdasági termények feldolgozásának, értékesítési feltételeinek megteremtése érdekében elsődleges cél az infrastruktúra folyamatos megújítása, iparterületek kialakítása, közművesítése, illetve a helyi termelői piac felújítása, bővítése.
Igény van a jelenleg üzemen kívüli strandfürdő felújítására is.
A városközpont méltán híres szökőkútjairól, rendezett zöldterületeiről, virágos parkjairól, melyek színvonalát a jövőben is szeretné fenntartani.
Tervben van a város kerékpárútjainak bővítése (városközpont, Kecel-Császártöltés közötti nyomvonal).
Készül a helyi gyűjtemények kiállításának színterét biztosító új múzeumépület is.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram