Kiskőrös

Kiskőrös Bács-Kiskun megye középső részén, a Dél-alföldi régióban helyezkedik el. Kecskeméttől nagyjából 60 km-re fekszik déli irányban, Kalocsától pedig 30 km-re keleti irányban. Bács-Kiskun megye második legdinamikusabban fejlődő települése A Kiskőrösi járás székhelye, kistérségi központ. A település vonzásközpont, mely kiterjed a környező településekre, jelentősége már évtizedek óta tapasztalható ennek előnyös mivolta jelenik meg a térségben betöltött stabil szerepben, amely bizonyos területeken, így az ipari termelést tekintve növekvő tendenciát mutat.

A város közlekedési kapcsolatai igen kedvezőek köszönhetően az M5-ös autópálya, valamint a megye egyik legfontosabb közúti csomópontjának (53-s és 54-es főút) közelsége miatt. Az országhatárral másodrendű főút, a megyeszékhellyel harmadrendű út köti össze, a fővárossal közvetlen vasúti kapcsolata van, ahol a közeljövőben az ország legnagyobb volumenű fejlesztése is megvalósulhat.

A város lakossága 14071 fő.

A település a nevét valószínűleg a környéket egykoron borító láperdők elterjedt fájáról, a kőrisfáról kapta. Munkahelyek tekintetében napjainkban az ipari szektor dominál, de a mezőgazdaság továbbra is meghatározó

Intézmények: bölcsőde, óvoda, általános iskolák, szakgimnázium, gimnázium, könyvtár, művelődési ház, múzeumok, látogatóközpont, szakorvosi rendelőintézet, egészségügyi és szociális intézmény

Városalapítók Napja Országos Rétesfesztivál

A kiskőrösi rétesfesztivál a környékbeli településekről és az ország több pontjáról is vonzza a látogatókat. A turistáknak egy gasztronómiai és könnyűzenei programot kínálnak ezeken a különleges napokon. A helyszínen a régi koroknak megfelelően sütik a réteseket és más a magyar konyha remekeit is lehetőségünk lesz megkóstolni. A színvonalas és változatos gasztronómiai kiránduláson egyéb programok is elérhetők. Színpadi fellépések, fúvószenekari koncertek, haditechnikai bemutatók, operettgála. Az esti programokon híres magyar DJ-k szolgáltatják a zenét. Táncdalok és mulatós nóták szólnak napközben, míg a vendégek a különleges programokon vesznek részt. Néptánccsoportok a színpadon, mazsorett bemutató és főzőshow valamint borverseny is elérhető lesz a programkínálatban.

Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok

A Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok jeles alkalom a szlovák szokások, táncok, dalok felelevenítésére, és kiváló lehetőség arra, hogy a más településeken élő szlovák hagyományőrzőkkel is találkozzanak. A rendezvényt nem véletlenül kapcsolták össze a szüreti vigadalommal, hiszen az év mezőgazdasági eredményeit ekkor már lehet látni és ünnepelni. A rendezvény évről évre bővült, egyre több városlakó és érdeklődő vett részt rajta. Ma már igazi fesztivál jellege van, és a szervezők figyelnek arra, hogy lehetőleg minden korosztálynak és minden igénynek megfelelő legyen a programválaszték. Ezen a városi ünnepen részt vesznek a települések testvérvárosai is, bekapcsolódnak a kulturális programokba, A rendezvény időtartama és a programok tartalma miatt népszerű kikapcsolódási, szórakozási és sokszor művelődési forma. A „fesztivál” 3 napja alatt több ezer vendég és helyi lakos fordul meg a város főterén, figyelemmel kísérheti, és részese is lehet az év legszínesebb programjának. Petőfi Szilveszter Napjaink egyik legjelentősebb ünnepsége az év utolsó napján megrendezett

Petőfi Szilveszter

A költő születésének éjjele a huszadik század első évtizede óta már megemlékezések időpontjaként volt jelen a kiskőrösiek életében, majd az 1922-től a szilveszteri Petőfi ünnepek jelentették a kultusz egyik fénypontját. Az ünnepségek közül hármat mindenképpen ki kell emelnünk: 1922 szilveszterén volt száz esztendeje, hogy Petőfi Sándor megszületett, ekkor került sor az első jelentősebb megemlékezésre. 1948-ban, a forradalom centenáriumán Kiskőrös valóban országos hírnévre tett szert: január 1-én a teljes kormánydelegáció különvonata futott be az állomásra, olyan közjogi méltóságokkal, mint a miniszterelnök, vagy a köztársasági elnök. A harmadik nevezetes eseményre 1972 szilveszterének előestéjén került sor, Petőfi születésének 150. évfordulóját Kiskőrös már városként ünnepelhette meg.

 

Helyi termelői piac fejlesztése Kiskőrösön

Belvízelvezető rendszer korszerűsítésének további fejlesztése

Iparterület fejlesztése Kiskőrösön

Energetikai fejlesztések Kiskőrösön

Kiskőrös az Okos város: közlekedésbiztonság támogatása, térinformatikai rendszer kialakítása, közbiztonság növelése kamera

Egészségfejlesztő Központ kialakítása Kiskőrösön

Kiskőrös Város kulturális infrastruktúrájának fejlesztése

Petőfi Sándor, a magyar költőóriás 1823. január elsején Kiskőrösön született. A Petőfi-kultusz a város életében, fejlődésében és turizmusában is meghatározó szerepű. Szülőháza és a költő életútját bemutató emlékmúzeum messze földről vonzza a turistákat. A 18. század utolsó harmadában épült emlékház már az 1880-as években zarándokhellyé vált. Az ide látogató turisták horgászhatnak és fürdőzhetnek a mesterségesen kialakított tavaknál, a természetes vizeknél, megtapasztalhatják a gyógyvizek hatását, közben pedig megismerhetik az igazi magyar vendégszeretetet és vendéglátást, az itt élők hagyományait, színes kultúráját.

Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum

Az intézmény-együttes alapját képező Petőfi Sándor szülőház Kiskőrös legféltettebb kulturális értéke. Magyarország legelső irodalmi emlékháza. A mellette álló emlékmúzeum eredetileg is közgyűjtemény számára épült arra alkalmas terekkel és külső megjelenéssel, valamint időszaki kiállításoknak és előadásoknak helyet adó galériával. A Petőfi Műfordítói Szoborpark a világon egyedülálló módon gyűjti egybe és mutatja be a költő külföldi fordítóit. A Kincseskamrákban – képzőművészeti és néprajzi látványtárak – a Petőfi tematikájú kortárs képzőművészeti gyűjtemény valamint a Kiskőröst újra alapító szlovákság tárgyi világa látható, utóbbi a Szlovák Tájház gazdag kiállításából is megismerhető. Az intézmény tematikus múzeum, gyűjteménye irodalom- és kultusztörténeti, könyvészeti, képzőművészeti és néprajzi anyagból tevődik össze.

A Szlovák Tájház a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum intézmény-együttesébe tartozik. A kiskőrösi Szlovák Tájház 1839-ben épült, háromosztatú alföldi parasztház A tájház a 19. századi helyi középparasztság életkörülményeit, gondolkodását, kultúráját, tárgyi világát mutatja be. Berendezése a több mint 300 éve itt élő emberek életmódjának, gondolkodásának, szokásainak és tárgykultúrájának lenyomata. A tisztaszoba egységes bútorzata és dísztextíliái az ünnepnapok hangulatát idézik, egyben a szlovákság esztétikai érzékéről is tudósítanak. A nyitott kéményes konyha a korabeli ételkészítési módokat mutatja be. A hátsó szobában tematikusan jelenik meg a vallásosság, a népviselet, a díszítőművészet, a kékfestés, valamint helyet kapnak a korabeli gyermekjátékok is. A lakóépülethez berendezett kamra és istálló kapcsolódik, az udvaron nyári konyha, kemence és foglalkoztató szín áll.

A Szlovák Tájház napjainkban a helyi nemzetiség identitásápolásának egyik helyszíne. A nagy udvar és a foglalkoztató alkalmassá teszi arra, hogy kreatív és oktató tájházként működjön, közösségi térként fontos szerepet tölt be a helyi óvodások, iskolások, szlovák hagyományőrző csoportok életében.

2007-ben elnyerte „Az év tájháza” kitüntető címet.

Műfordítói szoborpark

A szülőház szomszédságában található a világon egyedülálló Petőfi Műfordítói Szoborpark, amit a kiskőrösi székhelyű Országos Petőfi Sándor Társaság hozott létre 1985-ben. A létesítmény több szempontból is jelentős. Kizárólag Petőfi fordítóinak állít emléket; egyedülálló megoldás a helyi kultusz ápolására; lehetőséget ad más országok irodalmával-kultúrájával való kapcsolatteremtésre. A park Petőfi világhírnevét is hirdeti, hiszen műveit több mint 50 nyelvre lefordították. Jelenleg 18 szobor látható a parkban, olasz, orosz, bolgár, kínai, német, szlovák, szerb, lengyel, finn, román, észt, grúz, abház és holland költők portréja.

Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő

A termálfürdő és tanuszoda valamint a vele szerves egységet képező kemping a város belterületén, zöld övezetes-parkos környezetben helyezkedik el. A strand befogadó képessége napi viszonylatban 2205 fő. Területén 3 db. szabadtéri hideg vizes feszített víztükrű, forgatott rendszerű temperált vízhőmérsékletű medence helyezkedik el, valamint 2 db. (iker elrendezésű, pezsgőfürdős) termálvizes (felülről fedett, oldalról nyitott) medence található. A tanuszodában 2 db. hideg vizes medence, valamint szaunák és gőzkabin található. A fürdő területén sportolási lehetőséget kínál a strandfoci-, a strandröplabda- és a teniszpálya. Az internetezni vágyóknak WIFI-s internetes elérhetőséget biztosítunk. A fürdő egész évben várja a pihenni és úszni vágyó vendégeket. A gyógyvíz kiválóan alkalmas reumás, mozgásszervi, degeneratív és nőgyógyászati megbetegedések eredményes gyógyítására. Tudományos vizsgálatok megállapításai szerint olyan vegyi összetételű, amely nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő.

János Vitéz Látogatóközpont

A János Vitéz Látogatóközpont interaktív labirintusában a színházi díszleteknek, hang-és fénytechnikának, tabletes tárlatvezetésnek, érintőképernyőkön történő feladatmegoldásnak köszönhetően a látogató aktív szereplőjévé válik a történetnek, megfelelve ezáltal modern kor igényeinek. Bátran ajánljuk tehát kicsiknek és nagyoknak, a kultúra, az irodalom, az innovatív technikai megoldások iránt érdeklődőknek és a versek szerelmeseinek is! Az Európai Uniós támogatással megvalósult János Vitéz Látogatóközpontban újszerűen kerül bemutatásra Petőfi Sándor elbeszélő költeménye. Az interaktív központ egészen új színfoltja Kiskőrös városnak, s az eddig is hűen képviselt Petőfi kultusz is gazdagabb lett egy egyedülálló turisztika attrakcióval.

Kaktuszmúzeum

Kaktuszmúzeummal bővült 2018-ban Kiskőrös látnivalóinak palettája. Petrócziné Nosza Piroska éveken keresztül, mintegy 25 éve fáradozik azon, hogy létrehozza a páratlan színvonalú, a világ minden részéről származó több mint háromezer fajta kaktuszból álló múzeumot.

Old Car Museum

A látogatóknak lehetőségük van a kiállító tér földszintjén és galériáján kiállított járművek megtekintésére, az 1. emeleten található interaktív eszközök (erre a célra kialakított számítógépes eszközök) használatára, valamint a moziteremben a témához kapcsolódó rövidfilmek megtekintésére. A múzeummal egy épületben, egy üvegfallal leválasztott restauráló műhely kapott helyet, ahol az érdeklődő testközelből láthatja, hogy mekkora feladat korhűen helyreállítani egy korabeli járművet.

Úttörténeti Múzeum

Az ország egyetlen út- és hídépítés történetét bemutató kiállítása, mely egyben Közép-Európa legnagyobb úthengergyűjteménye. Lévárdy Imre útmester az 1930-as évek végén kezdte el gyűjteni szeretett szakmájának emlékeit. Az ő munkája, valamint a nyomdokaiba lépők lelkesedése révén mára a tárlat hazánkban egyedülálló, korszerűen kialakított, interaktív elemekkel színesített, látogatóbarát múzeummá nőtte ki magát.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram