Kisszékely

Kisszékely Tolna megye egyik kicsiny faluja Simontornya közelében. Állandó lakosainak száma ma 309 (33 fő 18 év alatti, 163 fő 18-60 év közötti, 113 fő 60 év feletti), jóllehet száz évvel ezelőtt 1500-nál is többen éltek itt. A zsákfalu jellege manapság felértékelődik. Az átmenő forgalom hiánya miatt ugyanis a település megőrizte azt a nyugalmat és csendet, amit ma egyre több ember értékel és keres. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy a 90-es évek óta sokan vásároltak itt ingatlant pihenő-, vagy hétvégi házként, és az utóbbi időben többen le is telepedtek. Emellett sokan érkeznek ide kirándulni, gyalogtúrázni, horgászni, vagy éppen elvonulni a nagyvárosok zaja és nyüzsgése elől.

A falut a középkorban Székelynek vagy Parasztszékelynek hívták. A Székely helynév eredete kapcsán egyesek feltételezik, hogy az államalapítás idején székelyek védték a Kapos-völgy alsó szakaszát, erre utalhat Kis- és Nagyszékely neve.

A faluban munkalehetőség kevés van, foglalkoztatók: két mezőgazdasági telep, önkormányzat, a szolgáltató vállalkozók: bolt, a nagyobb fogalmú szálláshelyek, alkalmi munkák a hétvégi házaknál. Néhányan vidékre járnak dolgozni, Tamásiba, Cecére, Mórra.

Intézmények, létesítmények: Sislay József Könyvtár, Művelődési Ház, Önkormányzat Konyhája, Strand, Nyári Ifjúsági tábor

Értékeink:
Épített örökség: Szent György templom, középkori templom feltárt maradványai, hagyományos, falusias parasztházak, pinceépületek
Települési értéktár: Barátok tava és környéke, Csádékötél készítés, Dézsma pince, Helytörténeti gyűjtemény, Kálvária-domb és környéke, Kisszékely környéki erdők, Kisszékely épített örökség, Kisszékelyi Elemi Iskola, Kisszékelyi mozaikos táj, Középkori utak és mélyutak, Kisszékely középkori temploma, Négyszögletű Kerekerdő Tanösvény, Présházak Kisszékely határában, Szent György templom, Templomlépcső
Védett értékeink: Települési Értéktár, Kálvária domb, Kisszékelyi-völgy, Natura 2000 terület

Bemutatóhelyek: Helyismereti kiállítások, Tanösvény, Kilátó

Kiadványok: Kisszékelyi életképek 1. és 2. kötete, Túravezető füzetek, turistatérkép

Kisszékely egyedülálló természeti környezetével tűnik ki, amit a szelíd dombokkal és völgyekkel tagolt barátságos pannon tájnak, a falu körül húzódó nagy kiterjedésű tölgyes erdőknek és a hangulatos tavaknak köszönhet. Ha valaki körülnéz a falu fölötti kilátóból, szemet gyönyörködtető tájképben van része, és megérezheti a harmóniát a természet, illetve az ember sok évszázados ittléte, tevékenysége között. A falu házai és utcái szervesen illeszkednek a völgyekbe, a környező dombokon még megfigyelhető az egykori kisparcellás kertművelés során létrejött változatos tájhasználat, azokon túl pedig a végeláthatatlan erdőségen nyugszik meg a tekintet. Ez az élmény lehet az alapja annak is, hogy egy néhány éve meghirdetett internetes szavazás során Kisszékely lett Tolna megye legszebb fekvésű települése, országosan pedig a negyedik helyezést érte el. A település vonzerejéhez mindemellett döntő mértékben járul hozzá az is, hogy helyi összefogással, a falu elszármazottainak aktív támogatásával és sokak segítségével az elmúlt néhány évtizedben olyan programok valósultak meg, amelyek segítették a falu kulturális és természeti örökségének megőrzését, a természetbarát turizmus fejlesztését, illetve azt, hogy Kisszékely élő falu maradhasson.

Rendezvények: Borverseny, Májusfa-állítás, Hagyományőrző aratónap, Lázár Ervin- és Vathy Zsuzsa emléknapok, Májusfa kitáncolás (nyárzáró est a strandon)

Programkínálat: ismerkedés a kulturális örökséggel (templom, Kálvária-domb) és természeti örökséggel (gyalogtúrák), kirándulások, strandolás, horgászat, vadászat, sátortábor, 7 szálláshely, terepi lovaglás, lovasoktatás, vezetett gyalogtúrák és terepi foglalkozások, relaxációs séták, pszichológiai tanácsadás, méhészeti bemutató.

Egyéb szolgáltatások: Hét szálláshely lehetőség, kutyapanzió

Középtávú céljaink (5-10 éven belül):
• A helyi termékek boltjának és piacának létrehozása a dézsmapince épületében. Dézsmapince helyi termékbolttá alakítása.
• A helyi konyha infrastrukturális és szakmai fejlesztése.
• A helyi termékekre védjegyének kialakítása.
• Naturpark kialakítása
• A templom rekonstrukciója, az orgona javítása.
• A Kálvária-domb értékeinek feltárása, megóvása és bemutatása. A feltárt középkori templom bemutatóhellyé alakítása.
• A még fel nem újított önkormányzati épületek felújítása: Volt vágóhíd szolgálati lakássá alakítása, buszgarázs felújítása, a régi iskolaépület nyílászáróinak cseréje, fűtéskorszerűsítése.
• Belterületi vízelvezetés korszerűsítése.
• Belterületi utak felújítása
• Az idősek házának létrehozása.
• A település közbiztonságának megőrzése: Térfigyelő kamerarendszer telepítése.
• Falu környéki turistaösvények bővítése, kerékpárutak és lovagló ösvények kialakítása.
• Tematikus tanösvények kialakítása a környező települések felé (pl. középkori, irodalmi, gyümölcsész, vallási).
• Pihenőhelyek és közösségi terek építése a strand környékén (turisztikai fogadóépület építése, illemhellyel).
• A strand bővítése gyermekmedencével.
• Téliesített közösségi szálláshely kialakítása.
• Alkotóház (Lázár Ervin- és Vathy Zsuzsa emlékház) kialakítása és fenntartása.
• Idegenforgalmi szervező alkalmazása a faluban.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram