Kölesd

Kölesd a Sió és Sárvíz mellett, Pakstól és Szekszárdtól egyaránt 25 km-re fekszik, a Tolnai-Hegyhát déli kapuja. A faluban körjegyzőség, felnőtt és gyermekorvos, védőnői tanácsadó, gyógyszertár, valamint postahivatal is működik. A Béri Balogh Ádám Általános Iskola 8 osztállyal, az óvoda 3 csoporttal működik. A településen jelenleg 1500 fő lakik. Árpád-kori település, melynek neve korabeli iratokban 1244-ben bukkan fel először.A király által összehívott megyegyűlések színhelye volt 1403, 1409 és 1426-ban. A településen sokan foglalkoznak mezőgazdasággal.

Kölesden található evangélikus (1893 neogótikus), református(1789 késő barokk) és katolikus (1859 historizáló) templom is. A településen az 1708. évi Kölesdi harc emlékére állították Béri Balogh Ádám mellszobrát. Itt található még az orvoskút ősi forrás, a legenda szerint a Kölesdi harcban megsérült ráczok itt mosták sebeiket, melyek be is gyógyultak. Falunk központjában található a Kossuth Művelődési Ház, mely az 1730-as években épült.Udvarában áll a borkút. Kölesden állították a megye 1. Kossuth-szobrát is, mely 1897-ben készült. A Kossuth Téren találjuk az 1. és 2. világháborús emlékművet. A településhez tartozó Borjádon áll a Méhes, ahol Petőfi Sándor is járt diáktársánál, Sass Istvánnál. Borjádon található még a söréttorony, mely Tolna megye egyetlen ipari emlékműve.

Kiemelt eseményeink a következőek: A március 15-kei megemlékezés, Húsvét előtt az Őszi fény nyugdíjasklubbal közösen tojásfát díszít a település, teadélutánnal összekötve. Április 18-kán húsvét bál, iskola Kulturális bemutatója, óvodai anyák napja, mesehét, egyhetes zenei tábor gitár, citera és a német szakkör tagjainak. Képzőművészeti alkotótábor. Június 4 Trianoni megemlékezés A kétnapos falunap, a zsámbéki vendégek fogadása. Szeptemberben szüreti nap, Béri Balogh Ádám mellszobrának koszorúzása. Borjád „Süni fesztivál”, majd kulturális bemutató, utcabál és elszármazottak találkozója. Október 16-án a vacsorával, műsorral egybekötött Idősek napja, novemberben hagyományőrző disznóvágás és bál, decemberben karácsonyi koncert és a szilveszteri retro diszkó. A kölesdi Képtár és Látásmozgalom 1975-ben kezdődött. Mára kb. 199 kiállító művész, 154 kiállítását láthatták az érdeklődők.

Kölesden az utóbbi időben több olyan beruházás valósult meg, melyekre a falu lakosai és a vezetőség egyaránt büszkék. A Kölesdet és Kistormást összekötő kerékpárút. Szintén pályázati pénzből újulhatott meg a művelődési ház külső megjelenése, nyílászáró cseréje. Az épület belső tere most is kivitelezés alatt áll. A belső nyílászáról cseréje, vizesblokk felújítása zajlik, a Magyar Falu Program keretében nyert támogatásból. Felújítottuk a Zsámbék utca egy útszakaszát pályázati pénzből. 2021 áprilisában a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány által kiírt pályázaton a ravatalozó felújítása és kegyeleti hűtő beszerzése, továbbá játszótér felújítására és bővítésére nyert a település támogatást. Tervek a jövőre nézve következőek: csapadékvíz elvezetési problémák megoldása, utak és járdák jobbá tétele, helyi óvoda és a polgármesteri hivatal felújítása.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram