Madocsa

Madocsa Duna-parti község, területe: 4.333 hektár, Pakstól és Dunaföldvártól egyaránt 15 km-re található. Jelenleg 1.921 lakosa van, az átlag életkor: 41 év. A lakosság száma újból növekedésnek indult. Az infrastruktúra teljesen kiépített. A település lakói főként mezőgazdaságból, a Paksi Atomerőműben, a kereskedelemben és különféle szolgáltatási tevékenységből szerzik jövedelmüket. Általános iskola és óvoda is működik, a bölcsőde hamarosan megnyitja kapuit. Felnőtt háziorvosi-, gyermekorvosi- és fogorvosi rendelések üzemelnek. A településen élelmiszerüzletek, gazdabolt, vendéglátó- és szolgáltató egységek, posta, gyógyszertár, ATM-automata, dohánybolt, és szálláshely is az emberek rendelkezésére áll. A község neve valószínűleg a Mod személynév kicsinyítőképzős származéka. Helyi szájhagyományok szerint Madocsa név eredete a besenyő múltra vezethető vissza, ahogy a faluban némelyek besenyők leszármazottjainak vallják magukat. Madocsa 2019-ben ünnepelte első írásos említésének 1000. évfordulóját.

Érdemes ellátogatni Madocsára, hiszen Madocsai Református Templom egy része a XII. század közepén épült, a kéttornyú bencés apátsági templom alapjaira. Számos műemlék található a faluban. A település büszke a ma is élő néptánc, népzenei és népviseleti hagyományaira. A Duna-parton található holtágakban, kobolyákban, egész évben gyakran láthatunk védett és fokozottan védett vízimadarakat. A folyó közelében terül el a ritkaságnak számító Szlavón tölgyes. Tavasszal üdévé teszi a környezetet a falu határában virágzó ligeti csillagvirág.

Kincsként őrzik termőföldjüket és az alatta elhelyezkedő ivóvízbázist, a Dunát és élővilágát, amely mindig is táplálta és eltartotta a falu népét. Kulturális és népművészeti értékeiket mindmáig megtartották, s az egyedi tájnyelvezetet, amit használnak, a környéken oly különösen hangzó „ö-ző” nyelvjárásukat tovább beszélik. A település iránti szeretetet minden itt élő család igyekszik örökül hagyni a fiatal generációk számára.

A lakosok, az itt letelepedni szándékozók és az ide látogatók igényeinek minél magasabb szintű kielégítése érdekében a következő években folyamatos fejlesztéseket terveznek Madocsán.

  • Infrastruktúra és közbiztonság megőrzése és fejlesztése
  • Meglévő utcák bővítése, közművesített telkek létrehozása
  • Közintézmények folyamatos felújítása
  • Dunapart rekonstrukciója, teljes közművesítése
  • Tanösvények, kilátók, játszóterek, kajak-kenu pont, tájház kialakítása
  • Működő hajómalom és kikötő létesítése
  • Paks II. projekthez kapcsolódó szolgálati lakások, oktatási és konferencia szolgáltatásokat biztosító épület kialakítása
7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram