Magyarkeszi

A község Tolna megye északi csücskén, dombos területen fekszik, Tamási vonzáskörzetéhez tartozik. A község határos Somogy és Fejér megyével.A község völgyben fekszik, bármely irányból közelítünk felé, nem látható a templom tornya, csak a falu határának legmagasabb pontjáról, a 262 m magas Geráb-hegy tetejéről.1703-ig Kesze vagy Keszi volt az elnevezése, 1742 után Tótkeszi volt, 1903 után vette fel mai nevét, Magyarkeszit. Már a kőkorszakban is lakott hely volt. A honfoglalás után gút-keled nemzetség vette birtokba.Jelenleg 1100 fő él a településen, 186 fő 65 évnél idősebb.A településen két mezőgazdasági Kft.ad munkát pár embernek valamint az önkormányzati intézményekben dolgoznak többen.Van a faluban iskola, óvoda,konyha, háziorvosi és fogorvosi rendelő,védőnői szolgálat, gyógyszertár,Közös Önkormányzati Hivatal, Művelődési Ház és Könyvtár,Idősek Nappali ellátása.

Szent Mihály Római katolikus templom barokk stílusban épült 1742-ben.Felső Iskola épülete 1927-ben épült.Gizella hengermalom és piac.

A településen 1985 óta Hagyományőrző Népdalkör működik,11 alkalommal felelevenítették a régi Keszi lakodalmast,évente megrendezésre kerül a szüreti felvonulás. Az egyház szervezésében Úrnapi körmenet keretében az oltáriszentséget a pap elviszi a három meglévő kápolnához, valamint a negyedik épített sátorhoz, a négy égtájnak megfelelően.Ilyenkor a kápolnák ünnepi díszbe öltöznek.

A település jövőjét akkor látom pozitívan, ha az elhagyatott ingatlanokat felújítják, a fiatalok a falusi életet választják.Ha helyben nem is tudnak elhelyezkedni, de a közeli Tamásiban és Siófokon, Tabon biztosan találnak munkát és az utaztatás is megoldott.Az önkormányzat az intézményeit majdnem teljes egészében pályázati segítséggel felújította. Tervek között szerepel még a szennyvíz elhelyezés,a csapadékvíz elvezetés, külterületi utak felújítása,művelődési ház külső szigetelése, valamint belső utak felújítása.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram