Mucsi

Tolna megye középső részén található, a megye középpontjától délnyugatra. Két út vezet a faluba: északi irányból egy öt számjegyű országos közút, a 6532-es útból Hőgyész és Dúzs között, még hőgyészi területen kiágazó 65 157-es út; délkelet felől viszont csak egy önkormányzati fenntartású, számozatlan alsóbbrendű út, ami Závod és Tevel között nagyjából félúton tér ki a 6537-es útból. Közigazgatási területének délnyugati, lakatlan részein áthalad a Bonyhád-Kurd közti 6538-as út is. 436 fő él a településen.A település első írásos említése Mulsche alakban 1403-ból ismert. A török hódoltság során elnéptelendett, és csak az 1720-as években érkeztek új, Fulda környékéről származó német telepesek. A 19. században a grófi Apponyi család volt a falu birtokosa.Megélhetési lehetőség a helyi varroda, Önkormányzatnál közmunkaprogram és a helyi fakitermelő vállalkozók.

Intézményeink: Mucsi község Konyhája, Szivárvány Óvoda, Könyvtár,Önkormányzat, Művelődés Ház.

Minden évben összegyűlik a lakosság különböző eseményeken mint pl.:falunap, karácsony, anyák napja,farsang.

Római katolikus temploma műemléki védelem alatt áll. Berendezése jórészt 18. századi, a főoltárkép 1899-ből származik. A szentélyben Szent Valerius ereklyéjét helyezték el, amelyet 1825-ben hozott Rómából gróf Apponyi Antal. A templomot 1960-ban és 1980-ban is felújították. Kertjében az 1800-as évekből származó kőkereszt áll.

A Dózsa György utcában egy szintén műemléki védettségű, 226 éves Szent Flórián-szobor található.

A mai település külterületén állt egykor Papd falu, amelyből mára már csak temploma (kápolnája) maradt, az is csak újjáépítve, nem eredeti formájában. Szintén a külterületen figyelhető meg egy bronzkori földsánc, ahol erdei pihenőt alakítottak ki.

Római Katolikus Templom Főoltára alatt található balzsamozott római katona Valerius Felicianus.

Önkormányzati épületek fejlesztése felújítása,

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram