Mucsi

Tolna megye középső részén található, a megye középpontjától délnyugatra. Két út vezet a faluba: északi irányból egy öt számjegyű országos közút, a 6532-es útból Hőgyész és Dúzs között, még hőgyészi területen kiágazó 65 157-es út; délkelet felől viszont csak egy önkormányzati fenntartású, számozatlan alsóbbrendű út, ami Závod és Tevel között nagyjából félúton tér ki a 6537-es útból. Közigazgatási területének délnyugati, lakatlan részein áthalad a Bonyhád-Kurd közti 6538-as út is. 436 fő él a településen.A település első írásos említése Mulsche alakban 1403-ból ismert. A török hódoltság során elnéptelendett, és csak az 1720-as években érkeztek új, Fulda környékéről származó német telepesek. A 19. században a grófi Apponyi család volt a falu birtokosa.Megélhetési lehetőség a helyi varroda, Önkormányzatnál közmunkaprogram és a helyi fakitermelő vállalkozók.

Intézményeink: Mucsi község Konyhája, Szivárvány Óvoda, Könyvtár,Önkormányzat, Művelődés Ház.

Minden évben összegyűlik a lakosság különböző eseményeken mint pl.:falunap, karácsony, anyák napja,farsang.

Római katolikus temploma műemléki védelem alatt áll. Berendezése jórészt 18. századi, a főoltárkép 1899-ből származik. A szentélyben Szent Valerius ereklyéjét helyezték el, amelyet 1825-ben hozott Rómából gróf Apponyi Antal. A templomot 1960-ban és 1980-ban is felújították. Kertjében az 1800-as évekből származó kőkereszt áll.

A Dózsa György utcában egy szintén műemléki védettségű, 226 éves Szent Flórián-szobor található.

A mai település külterületén állt egykor Papd falu, amelyből mára már csak temploma (kápolnája) maradt, az is csak újjáépítve, nem eredeti formájában. Szintén a külterületen figyelhető meg egy bronzkori földsánc, ahol erdei pihenőt alakítottak ki.

Római Katolikus Templom Főoltára alatt található balzsamozott római katona Valerius Felicianus.

Önkormányzati épületek fejlesztése felújítása,

chevron-down