Nagykarácsony

Nagykarácsony Fejér Megye déli részén, a Mezőföldön fekvő település.Legközelebb eső városok:Dunaújváros 20 km-re és Dunaföldvár 15 km-re található. Külterületi településrésze Szőlőhegy.
A község lakossága 1380 főből áll.
Marhapásztorok, summások, cselédek építették itt az első tanyákat. Ősz táján ideérkeztek a nyájaikkal és karácsonyig itt legeltették az állataikat, ekkor összegyűltek Karácsonyszálláson és ünnepeltek. Innen ered a település neve.
Orvosi rendelővel, óvodával, általános iskolával, önkormányzati hivatallal, könyvtárral rendelkezik.Civil szervezetek színesítik a település mindennapjait.

Mikulásház
Nagykarácsony legfőbb nevezetessége a Mikulásház, amely 1995 óta működik. 1996-ban 6000 fő volt a látogatottsága, 2006-ban pedig már a 15000 főt is elérte. Azóta a létszám döntően nem változott, a megnövekedett kereslet kielégítésére azonban szükségessé vált a projekt kibővítésének az előkészítése. Részben a ház sikerének köszönhető, hogy Nagykarácsony lett a Mikulás levelezés központja.

Levendulás Tündérkert
A levendulás 2020 óta várja a látogatókat a levendula virágzásának idejében. A négyezer négyzetméternyi levendulás ültetvény mellett egy régi stílusban felújított parasztház fotószobával és népi tárgyakkal egy gyönyörű környezetben várja az odalátogatókat.

Hagyományos eseménye a minden évben megrendezett Mikulásfesztivál,szüreti felvonulás,illetve az adventi gyertyagyújtás.

A település pozitívan tekint a jövőre nézve. A következő 10 évben mindenképpen szeretné megvalósítani a csatorna beruházást,amely prioritást élvez. Az utak aszfaltozása,pormentesítése és a vízelvezető árkok elkészítése és felújítása, illetve a megnövekedett gyermeklétszám miatt új óvoda építése és bölcsőde kialakítása, valamint 80-100 fős közösségi ház építése a fő cél.
A turizmussal kapcsolatos tervek között szerepel a Nagykarácsonyi Mikulásprogram újbóli elindítása egy természet közeli helyen,amelyhez az önkormányzat tulajdonában lévő 10 hektáros területet tud biztosítani.
Célunk a helyi vállalkozások bekapcsolása a programba, valamint ezek kiterjesztése.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram