Nemesnádudvar

Nemesnádudvar község a Bácska északi részén, a Duna-völgy és a Duna-Tisza közi hátság találkozásánál helyezkedik el. Ott, ahol a bácskai lösztábla elválik a Duna menti tájegységtől. A faluba vezető történelmi pincesor mellett halad el az 54-es számú főközlekedési út. A község - szinte egyedülálló módon - két különböző jellegű tájra tagolódik. A mélyebben fekvő rész a Sárközhöz tartozik; arculatának kialakulása abból a tényből eredeztethető, hogy hajdan a Duna árteréhez tartozott. Ez, a nép által alsó határnak nevezett rész a községtől észak-északnyugatra és délre terül el. A felső határ átlagosan 30 m-rel magasabban fekszik, a határvonalat képező, Kecel-Baja között húzódó magasparttól keletre. Változatos táj, homokbuckákkal, kiszáradt medrekkel. A települést 1880 fő lakja. A német nemzetiségi önkormányzat fenntartásában általános iskolát és óvodát működtetünk. A településen meghatározó foglalkoztatók a faipari vállalkozások.

Ha az 54-es útról bekanyarodunk a községbe, a kétnyelvű helységnévtábla (Nemesnádudvar - Nadwar) után a történelmi pincefaluba érkezünk. Az út két oldalán sorakoznak a híres nemesnádudvari pincék, melyekből szinte minden család birtokol egyet. Ezekben a pincékben fogadják a falubeliek vendégeiket, köztük a testvértelepülésekről, érkezőket is, a most már messze vidéken, sőt külföldön is ismert Újborünnep idején. A néhány éve épült sportcsarnokban a helyi kézilabda egyesület mérkőzéseit lehet megtekinteni. A Babamúzeum mellett a pincemúzeum is látogatható. A templom a faluközpont része, ahol egymás mellett sorakoznak az olyan fontos intézmények, mint a polgármesteri hivatal, általános iskola, művelődési ház, gyógyszertár, posta, takarékszövetkezet épülete.

Szent Mihály Napi Újbor Ünnep: Az ünnep Szent Mihály-naphoz kötődik, így szeptember utolsó vasárnapján rendezik meg. Május végén tartjuk a pincesoron a Nemesnádudvari Nemzetközi Vadgasztronómiai és Borfesztivált.

Az elkövetkező években község útjainak, közterületeinek felújítása mellett a polgármesteri hivatal udvarát is fel szeretnénk újítani. Nem rendelkezik a falu tájházzal, ezt is pótolni szeretnénk.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram