Őcsény

Őcsény neve bizonytalan eredetű, többen a fejedelmi családdal hozzák kapcsolatba. A megyeszékhely, Szekszárd közvetlen szomszédságában található.

A település lakosainak száma 2500 fő.

Az elmúlt évekhez viszonyítva lassú népességnövekedés tapasztalható. A 60 éven felüliek aránya a település lakói között meghaladja a 18 éven aluliakét, ami a település elöregedéséhez vezethet.

Őcsényben Cigány és a Német Nemzetiségi Önkormányzat is működik. Az Őcsényi Tarkabarka Óvoda és Családi Bölcsőde mellett református családi napközi is működik. Az Őcsényi Perczel Mór Általános Iskolában közel 160 gyermek tanul elsőtől nyolcadikig. Mint minden környező település Őcsény is küzd a munkanélküliséggel, ezért fontos a közmunkaprogram. Az önkormányzat együttműködik a Munkaügyi Központtal, hogy minél jobban tudja segíteni a településen élő munkanélküliek elhelyezkedését. A helyi vállalkozók főként mezőgazdasággal foglalkoznak, zömében családi vállalkozásokban. A településen élők többsége Szekszárdon dolgozik.

Őcsényben található a megye egyetlen repülőtere, mely otthont ad a repülősportoknak, illetve hazai és nemzetközi versenyeknek, találkozóknak. Szintén itt található az országban egyedülálló ballonos gyűjtemény és emlékmű. Gazdag népviseletünk és a sárközi hagyományok ápolása, továbbadása fontos a településen élőknek. A település központjában található a késő barokk stílusú református templom, és a modern stílusban épült római katolikus templom. Őcsény határában az ókori római castellum – Alisca Erőd alapjai találhatóak, feltöltött útjait a nép ördögvettetésnek nevezi.

A sárközi települések legnagyobb látványossága a kétévente megrendezésre kerülő Sárközi Lakodalom, melynek megálmodója Bogár István volt. A régi szüretek emlékét felelevenítő szüreti felvonulás és bál. A település hagyományos programjai közé tartozik a Sárközi Bál, melyet tavasszal rendeznek meg, a Pünkösdi Égi Túra, és a Nyárzáró Családi Nap. Az Őcsényi Német Nemzetiségi Önkormányzat hagyományos programja a Márton napi felvonulás. Az Őcsényi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat hagyományos rendezvénye a Duna-menti Folklór Fesztivál.

Szeretnénk településünkön élő fiatalokat Őcsényben tartani, számukra munka és letelepedési lehetőséget biztosítani. A Sárköz már a kulturális világörökség része, de szeretnénk elnyerni a Hungarikum címet is. Alisca Erőd helyén látogatóközpont létesítése. A régi sárközi kismesterségek (hímzés, rostkötés, babakészítés, kézi szövés, gyöngyfűzés, viseletkészítés) népszerűsítése, tanítása. A repülőtér fejlesztése és a falusi turizmus támogatása.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram