Ozora

A helyi Önkormányzat az elmúlt húsz év során rengeteget tett azért, hogy Ozorát ne csak múltja, hanem jelene miatt is példaként emlegessék. Az ideérkezőket rendezett, tiszta falu, tavasztól-őszig tartó virágpompával fogadjuk az utcákon és tereken. A község rendszeresen résztvevője, többszörös első helyezettje, különdíjazottja a Virágos Magyarországért mozgalomnak. 1994-ben Európa díjat is kapott.
A látnivalók közül persze elsősorban Ozorai Pipo Várkastélyát és az abban található kiállításokat kell megemlíteni. Közvetlen szomszédságában található a Római Katolikus templom épülete, két oldalán az I. és II. világháborúban elesett ozoraiak emlékművével. (a II. világháborús emlékmű Borbás Tibor munkája)
A templom és a 2007-ben gyönyörűen felújított iskola melletti téren az 1848-as hősöknek emléket állító ágyú (Nagy Sándor alkotása) valamint Csapó Vilmos és a Perczel Mór emléktábla látható (Czakó Rita munkája). A szentháromság téri kis parkban egy sárkányokkal díszített szökőkút permetez friss vizet (alkotó Szabó György) (A szobrot Nagy Sándor újította fel).
Gyönyörű látnivalói falunknak a fából készült alkotások. Cs. Kiss Ernő fafaragó művész által vezetet fafaragó táborokban készült kapuk, emlékoszlopok, padok, a játszótér játékai és a híd az ő, valamint művésztársai és a helyi mesteremberek elhivatottságát, hozzáértését bizonyítják. A holokauszt ozorai áldozatainak is emléket állító, egymást átölelő és egymástól is búcsúzó nő és férfialak szobra az iskola mellett lett felállítva (Szabó György munkája)
Az ember alkotta látnivalók mellett a táj szépségére és értékeire is fel kell hívni a figyelmet. Ozora is hét dombra épült mint Róma. A környező dombokról, a Kálváriáról, a Tükörcsősről kiváló kilátás nyílik, tiszta időben még a Balaton kéklő sávja is felsejlik. A környező erdők, mezők vadban gazdagok. A helyi és a külföldről érkező vadászoknak puskacsöve elé gyakran kerül szarvas, őz és vaddisznó.
A horgászat kedvelői a Sió-csatornán, az Ozorádó Horgászparadicsomban zsákmányolhatnak pontyot, amurt, kárászt és keszegféléket. Az utóbbi helyen szálláshely és sátorozási lehetőség is van. Annak, aki horgásztanyát akar venni, ha éppen van eladó, a Községi Horgászegyesület tulajdonában lévő Molnár-tavat tudjuk ajánlani. Ha kellőképpen felkeltettük érdeklődésüket megmutatjuk, hogyan juthatnak el Ozorára.
Ozora
Területe: 5953 ha
belterület: 471 ha
külterület: 5482 ha
Lakosság: 1809 fő
Lakások száma: 776
Telefonos körzetszám: 74
Irányítószáma: 7086
Régió: Dél-Dunántúl
Megye: Tolna
Kistérség: Tamási

• 1999-ben a közeli, ám nem Ozora területén levő, hanem a Fejér megyei Igarhoz tartozó Dádpusztán tartották a Solipse fesztivált a napfogyatkozás idején. A 2004 óta megrendezésre kerülő O.Z.O.R.A. Fesztivál színhelye is Dádpuszta.
• A közelben, Felsőrácegrespusztán született Illyés Gyula költő, író. Gyermekkorát azonban Ozorán a rokonoknál töltötte. Innen kapott ihletésből született meg az Ozorai példa című műve.[12]
• 2001. május 26-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt az ozorai várkastély, melyben Illyés Gyula életművét és hagyatékát bemutató kiállítás és Bazsonyi Arany festőművész állandó kiállítása is látható, ezek idegenforgalmi szempontból a település életében igen meghatározóak.
- 2019-ben készült a Kálvária dombon egy Kilátó torony, melyről gyönyörű kilátás nyílik a településre, 2020-ban stációk elhelyezése is megtörtént.

Ozora páratlan szépségű tolnai lankák között bújik meg, területét friss vizű patakok szelik át. A település felé közeledve már messziről szemünkbe tűnik a szőlőhegyek által körülölelt páros domb, melyek egyikén a templom, a másikon a várkastély látható. Valamikor a várárkon átívelő híd kötötte össze őket. A várdombot és a templomot ma is a Sió és a Cinca-patak vize veszi körül, amelyen hangulatos hidacskák vezetnek át a piactérre. A település különös módon mind a mai napig megőrizte reneszánsz hangulatát. Középkori állapotában maradt meg a firenzei mintára épített Sáfrán-kút is.
A község területén a Simontornya-Iregszemcse közti 6407-es út halad keresztül, ezen közelíthető meg a 64-es és a 65-ös főutak irányából is. Déli szomszédja, Pincehely és a 61-es főút felől a 6408-as út vezet Ozora központjába.

Az önkormányzati tulajdonban levő épületek (művelődési ház, közösségi ház, orvosi szolgálati lakás) rekonstrukcióját, szigetelését, nyílászárók, tető- cseréjét, fűtéskorszerűsítését szeretnénk megvalósítani. Minibölcsödét szeretnénk, Cinca patak mederrendezését, csapadékvíz elvezetést,

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram