Pusztahencse

A település Tolna megyében a Mezőföld déli részén található. A falu Pakstól 12 km-re fekszik. Szomszédos települések még Nagydorog, Györköny és Tengelic. Első okleveles említése 1343-ból való Henche néven. 1914-re önálló kisközséggé fejlődött és jelenlegi nevét is ekkor kapta egy belügyminiszteri rendeletben foglaltak szerint. A 70-es években Nagydoroghoz csatolták, majd 1989-ben lett újra önálló. A lakosság száma 1040 fő körül mozog, viszonylag magas az idősek száma. A megélhetést elsősorban a mezőgazdaság (MILKMEN Kft., KOMPLEX FARM Kft., helyi gazdák), helyi intézmények és a Paksi Atomerőmű biztosítja. Főbb intézmények: Közös Önkormányzati Hivatal, IKSZT, Háziorvosi és Védőnői Szolgálat, Általános Iskola alsó tagozata, Óvoda és Konyha, Tanyagondnoki Szolgálat, Családgondozó, Házi szociális gondozók.

A település nem bővelkedik nevezetességekben.Kiemelhető az Ökumenikus Templom és a Gőzsy Kastély, amely jelenleg lakóházként funkcionál. Az Általános Iskolában található egy állandó kiállítás Bazsinyi Arany és Vecsési Sándor festményeiből.

A települést több évtizede a "Bagóhegyi boszorkány"-ról készült film tette ismertté. Ennek apropóján rendezik meg minden évben a "Boszorkány szombatot", amely egyben Falunapként is szolgál. Több évtizedes múltra tekint vissza a Szüreti Felvonulás, amely a környékből is vonzza a mulatni vágyókat.

A település legfontosabb teendője a szennyvíz-csatornázás megoldása, melyet 4 másik településsel közösen szeretnénk megoldani. Fontos számunkra a Paks II. beruházás, mert munkalehetőséget teremtene és a lakosság száma is növekedhetne. Szintén nagy lehetőségnek számít a falu külterületére tervezett napelem park, amely 100 hektáros nagyságrendű lenne. Paks II. kapcsán a helyi vállalkozások is fejlődnének és új munkahelyek jöhetnének létre. A gazdasági fejlődés remélhetőleg az iparűzési adó emelkedését is eredményezné.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram