Regöly

Regöly Tolna megye középső részén a 65-ös főút elágazásától 5 km-re, a Budapest - Pécs vasúti fővonal mentén, a Kapos és a Koppány folyók "összeszakadása" mellett található. Lakossága 2021.01.01-én 1101 fő. A lakosság átlagéletkora 45,64 év. A település neve valószínűleg a Ragino, Regino német eredetű személynévből, magyar névadással alakult ki: a török hódoltság előtt Regennek, illetve Régönnek ejtették, ezekből a változatokból és a török adóösszeírásokban szereplő Regenye névből alakult ki a település mai elnevezése. A bronzkori időktől lakott településünk dicső múlttal büszkélkedhet. A kelták és az avarok jelentős központja, erődített helye. Ennek emléke a falu nyugati peremén nyomaiban ma is látható Sáncz. A leghíresebb régészeti lelet, regölyi aranysír mellett a megyei Wosinszky Mór múzeum számos korabeli emléket őriz. A török korban a falu középkori lakossága elpusztul.. A községhez tartozik a Majsapuszta, az egykori Esterházy uradalom központja.

Szent György vértanú-templom

Szabadon álló 18. századi barokk egyhajós Római katolikus templom.

Esterházy kastély Majsapuszta

A Regöllyel szinte egybeépült Majsapuszta a 18. században az Eszterházy grófok birtoka volt.

Somolyi torony

A XIV. századi falu, Somoly templomának falmaradványai.

Pacsmagi madárvédelmi terület

A Koppány felduzzasztásával keletkezett legjelentősebb tórendszer, a Pacsmagi-tavak. Ramsari terület, Natura 2000 védelem alatt áll.

Újszkítia

Egy kis ártéri domb körül fekszik, 5 hektárnyi területen egy kísérleti régészeti telep.

Falunap Veterángépjármű találkozó és Pereckalács Fesztivál – Évente júniusban megrendezésre kerülő rendezvény, veterán gépjármű találkozóval, hagyományőrző fellépőkkel. Szüreti felvonulás - Évente ősszel a szüret alkalmából megrendezett felvonulás, feldíszített lovas kocsikkal és helyi népviseletbe öltözött fiatalokkal. Főzőverseny - Évente megrendezett egynapos főzőversennyel egybekötött rendezvény A Regölyi Szabadidős és Kulturális Egyesület. Lovas napok - A Regölyi Lovassport Egyesület által kerül megrendezésre minden évben, több kategóriában tartanak versenyeket. Családi nap – Gyermeknap továbbgondolásaként a családok részére tartott színes rendezvény évről évre egyre változatosabb programokkal. Nótafesztivál – A magyar nóta kedvelőinek összejövetele, jó hangulatról a neves fellépők gondoskodnak! Házhoz megy a Mikulás – A Regölyért Egyesület és a Regölyi Lovassport Egyesület közös ötlete alapján és megvalósításában a regölyi gyermekekhez lovaskocsin házhoz megy a Mikulás

Lakosság összetételében az elindult egy kedvező változás, amelynek eredményeképpen fiatal családok maradnak itt, illetve költöznek Regölybe. Ezt a folyamatot minden erőnkkel támogatni kívánjuk, és a pályázatainkat is ebbe az irányba fejlesztik településünket (játszóterek újulnak meg, óvoda megújul, tornaterem felújítás stb.). Bundás-tó projekt keretében egy komplex falufejlesztési program, amelynek vannak idegenforgalmi, vízvisszatartással kapcsolatos, vizes élőhely létrehozási, falufejlesztési elemei is. Több terület alkalmas lenne további tározók létrehozására, az ebben szereplő területek mellett öntözéses gazdálkodás valósulhatna meg. A helyi munkaerőpiac meghatározó elemei a gazdálkodók, akik zömmel növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak. Szükséges lenne a mezőgazdasági termékek feldolgozását végző élelmiszeripari feldolgozó egység létrehozása. A Pacsmagi tórendszert jobban bele kellene vonni a helyi foglalkoztatásba, több lehetőség van benne mind idegenforgalom, mind a halgazdálkodás tekintetében.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram